MENUMENU

Amy, een kostbare kwetsbare meid

Onlangs zag ik de documentaire Amy, over Amy Winehouse.

Amy staat met vijf nummers in de Top2000: Back to Black, Rehab, Valerie, You know I’m no good en dit nummer Our Day Will Come. De reeks titels klinkt bijna als een levensbeschrijving.
Haar echte leven beschrijft ze in een nummer als Rehab, met een tekst als: ‘I don’t ever want to drink again
I just, oh, I just need a friend’. Ze heeft een drankverslaving, maar wil niet naar de kliniek. Ze wil liefde en haar vriend. De swingende melodie is een contrast met de tragische tekst. Ik weet nog dat ik het nummer voor het eerst hoorde en dacht dat ik een zwarte vrouw van 50 hoorde zingen met een heftige tekst. Tot ik zag dat het gezongen werd door de tengere jonge Amy Winehouse, een blank meisje met joodse achtergrond.
Ik snap dat mensen haar een oude ziel in een jong lichaam noemen.

Sprookje

In de documentaire zie je hoe een gewone lieve meid met een mooie stem larger than life wordt. Op haar 13e krijgt ze haar eerste gitaar. Ze begint met het schrijven van gedichten en zet deze later om in liedteksten. Amy is in het begin een rustig, lief meisje, maar als haar ouders uit elkaar gaan breekt er iets in haar. Vanaf haar veertiende zit de zangeres al aan de antidepressiva.
Beroemd willen worden en dan merken dat het verschrikkelijk is.
Het leven van Amy is een verdrietig sprookje.

Happy end?

Our day will come is een postume hit van Amy. De romantische en misschien naïeve hoop op liefde bezongen in een oude song van Ruby & the Romantics.
Deze romantische hit betekent geen happy end voor het sprookje van Amy. Ik geloof dat we nooit uit Gods hand vallen, ook al eindigt je leven te jong. Ik geloof in dat happy end voor ons allemaal.
Hopelijk brengt haar muziek, haar levensverhaal ons ook iets goeds: inspiratie, bewustwording en oprecht muziekgenot.

Kijk of Amy ook ergens in één van de nu al 47 Top2000-kerkdiensten voorkomt op Top2000kerkdienst.nl
Fred Omvlee
fred@mijnkerk.nl

(foto: http://www.metrolyrics.com/rehab-lyrics-amy-winehouse.html)

Stem nu op jouw Top3 uit de Top2000.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
23 oktober 2015
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars