Andy’s toekomst

Andy, de jongste zoon van Monique is een bijzonder kind. Ernstig Meervoudig Complex Gehandicapt. Dat stempeltje kreeg hij elf jaar lang mee. Maar na het verlaten van de mytylschool komen ze op de dagbesteding tot bijzondere ontdekkingen: Andy kan meer!

Andy.

In mijn vorige blog schreef ik over mijn jongste zoon Andy. 18 jaar, Ernstig Meervoudig Complex Gehandicapt. Het afgelopen half jaar is er een behoorlijk aantal schokkende ontdekkingen geweest waar we nu nog mee bezig zijn. Zijn verstandelijke vermogens blijken veel hoger te zijn dan iedereen ooit dacht. Het is nogal wat wanneer je moet verwerken dat jouw kind op school elf jaar lang veel te laag is ingeschat en het is nogal wat wanneer jouw kind daar waarschijnlijk emotionele schade door heeft opgelopen.

Een nieuwe wereld.

Andy mag nu leren dat hij gewoon kan aangeven wat hij wil, en dat daar ook naar wordt geluisterd. Wanneer hij bijvoorbeeld naar de wc moet voor een grote boodschap hoeft hij dat geen hele dag op te houden omdat hij niet in zijn luier zijn behoefte wil doen. Hij mag het aangeven, en dan staat er een postoel voor hem klaar waar hij op mag, op het gewone volwassenentoilet. Er gaat een wereld voor hem open, zeker nu blijkt dat hij waarschijnlijk overdag gewoon zindelijk zou kunnen zijn.

Afscheid.

Vorige week was het zo ver: hij nam afscheid op de mytylschool. Andy kreeg een toespraak die hij wel interessant vond. Ook hadden we beter een kruiwagen kunnen meenemen want hij kreeg een boel cadeaus mee van de leerkrachten. Onder andere een portfolio met zijn persoonlijke prestaties. En een boek met foto’s van zijn medeleerlingen waar een meester of juf namens dat kind bij had geschreven dat ze hem gingen missen

WEG!

Ik las thuis met Andy het boek na. Hij duwde het met een zucht van zich af. ‘WEG’ zei hij heel duidelijk. Ook de foto’s van zijn portfolio duwde hij van zich af. ‘WEG’ was het antwoord nogmaals.
Het is voor ons duidelijk; Andy is helemaal scholier af. Er is nieuw potentieel in hem ontdekt, en hij gaat voorwaarts. Terugkijken zal hij niet meer willen doen. Zijn getuigschrift komt niet aan de muur te hangen.

Toekomstperspectief.

Het is net zoals met ons wanneer we tot bekering komen. God ziet in jou en mij nieuw potentieel. Je oude leven mag je achter je laten, en je mag aan de slag gaan met de nieuwe doelen die God voor jou in de Bijbel heeft opgeschreven. Wij hebben met Andy nog een lange weg te gaan voordat hij zijn doel bereikt, maar hij heeft nog een leven voor zich. God heeft met jou ook nog een lange weg te gaan, maar Hij heeft de tijd. Wij zijn klaar voor een nieuwe ontdekkingsreis met onze zoon. Hoe zit het met jou?

toekomst

One comment on “Andy’s toekomst
  1. Avatar Jessica Langenhoff schreef:

    Wat fijn dat jullie het nu ontdekken, wat Andy in zijn mars heeft. Verdrietig ook dat het zo lang duurde. Maar nu jullie beter kunnen communiceren gaat er een wereld voor hem open en voor de mensen om hem heen. Dat gaat jullie band enorm versterken. Ik ben langdurig overschat. Heb op veel gebieden lichte onzichtbare beperkingen. Nu ik leer om daar beter mee om te gaan, bloei ik helemaal op. Ik hoef niet meer op mn tenen te lopen maar ga er, ook letterlijk, steeds vaker bij zitten. Ook zo’n mooi proces van tot mijn bestemming komen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
23 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief