Anoniem

Het afgelopen jaar verschenen er honderden blogs op MijnKerk.nl. In de rubriek Throwback Thursday publiceren we wekelijks een mooie blog opnieuw. Vandaag de blog 'Anoniem': Veel mensen laten anoniem een berichtje achter op Mijnkerk.nl. De vragen of problemen waar we mee zitten maken ons kwetsbaar. Je wilt er wel uiting aan geven, maar bent bang voor de reacties van familie, vrienden, bekenden.

Fijn dat je op Mijnkerk.nl en op andere plaatsen anoniem terecht kunt. Want bekendheid van je probleem maakt het alleen maar erger, zo vrees je. En vaak is dat ook zo. Misschien heb jij ook wel een geheim, iets wat je pijn doet en waar je met niemand over kunt praten. Je wilt er vanaf, maar je weet niet tot wie je je kunt richten. Wat zullen de mensen van je denken? Hoe veel jaren loop je er al mee rond?

In de Bijbel komen we ook anonieme mensen tegen. Mensen die soms al jaren met een probleem zitten en dan de moed vatten om dat bij Jezus te brengen. Om te vragen om genezing, bijvoorbeeld. Maar die daarbij het liefst niet gezien worden door de anderen. Schaamte of angst om afgewezen te worden, maken dat zij niet herkend willen worden.

Een moedige vrouw

Het volgende verhaal maakt altijd veel indruk op mij. Op een dag is Jezus met zijn vrienden onderweg naar een belangrijke man, een soort van ‘dominee’ in de plaatselijke ‘kerk’. Deze Jaïrus heeft hem gevraagd om zijn ernstig zieke dochter beter te maken. Veel mensen lopen nieuwsgierig mee. Maar dan is er een vrouw – haar naam wordt niet genoemd – die niet goed ligt bij de mensen. Ze mag niet meer in de ‘kerk’ komen. Ze is al jaren ziek (al net zo lang als de ‘dominee’ vader is) en vanwege haar ziekte vinden de mensen haar vies. Ze vermijden elk contact met haar. En als ze haar zouden herkennen, zouden ze zeggen: ‘opdonderen jij’.

Ze heeft gehoord dat Jezus in de buurt is. Wat ze precies van hem wist weet ik niet, maar een ding is duidelijk: ze gelooft stellig dat hij haar beter kan maken. En dat geloof geeft haar de kracht om de menigte van (kerk)mensen in te gaan, zich naar voren te dringen en Jezus’ kleren van achteren aan te raken. Op slag is ze genezen.

Geliefd kind

Daarbij had het kunnen blijven. Zij heeft gekregen wat ze zocht en de genezer Jezus heeft gedaan wat hij moest doen. Nu snel door naar de dochter van ‘de dominee’! Maar nee, Jezus blijft staan. Hij wil weten wie het is die hem heeft aangeraakt.

Toen het de vrouw duidelijk werd dat haar aanraking niet onopgemerkt was gebleven, kwam ze trillend naar voren, viel voor hem neer en legde ten overstaan van de hele menigte uit waarom ze hem had aangeraakt en hoe ze meteen was genezen. Hij zei tegen haar: ‘Dochter, uw geloof heeft u gered; ga in vrede.’(Lukas 8:47-48)

Jezus wil hier niet alleen de genezer zijn, maar ook een leraar. Aan de menigte laat hij weten: jullie hebben deze vrouw niet als dochter behandeld, maar voor mij – en voor God – is zij dochter. Ze hoort erbij als ieder ander en ook zij verdient, net als de ‘dochter van de dominee’, genezing!

Aan de vrouw en aan ieder van ons, die met schaamte een stil verdriet meedraagt, laat hij weten: het is goed dat je de moed hebt om je probleem bij God te brengen. Hij veroordeelt je niet, maar verwelkomt je als zijn eigen kind.

Anonimiteit is prima. Het gaat er ook niet om onze problemen te etaleren. Maar we mogen ons welkom weten om bij God – of bij de dokter – genezing te zoeken. Laat geen menigte van mensen en geen schaamte je daarvan weerhouden. Jij bent Zijn geliefde kind!