Anoniem

Het afgelopen jaar verschenen er honderden blogs op MijnKerk.nl. In de rubriek Throwback Thursday publiceren we wekelijks een mooie blog opnieuw. Vandaag de blog 'Anoniem': Veel mensen laten anoniem een berichtje achter op Mijnkerk.nl. De vragen of problemen waar we mee zitten maken ons kwetsbaar. Je wilt er wel uiting aan geven, maar bent bang voor de reacties van familie, vrienden, bekenden.

Fijn dat je op Mijnkerk.nl en op andere plaatsen anoniem terecht kunt. Want bekendheid van je probleem maakt het alleen maar erger, zo vrees je. En vaak is dat ook zo. Misschien heb jij ook wel een geheim, iets wat je pijn doet en waar je met niemand over kunt praten. Je wilt er vanaf, maar je weet niet tot wie je je kunt richten. Wat zullen de mensen van je denken? Hoe veel jaren loop je er al mee rond?

In de Bijbel komen we ook anonieme mensen tegen. Mensen die soms al jaren met een probleem zitten en dan de moed vatten om dat bij Jezus te brengen. Om te vragen om genezing, bijvoorbeeld. Maar die daarbij het liefst niet gezien worden door de anderen. Schaamte of angst om afgewezen te worden, maken dat zij niet herkend willen worden.

Een moedige vrouw

Het volgende verhaal maakt altijd veel indruk op mij. Op een dag is Jezus met zijn vrienden onderweg naar een belangrijke man, een soort van ‘dominee’ in de plaatselijke ‘kerk’. Deze Jaïrus heeft hem gevraagd om zijn ernstig zieke dochter beter te maken. Veel mensen lopen nieuwsgierig mee. Maar dan is er een vrouw – haar naam wordt niet genoemd – die niet goed ligt bij de mensen. Ze mag niet meer in de ‘kerk’ komen. Ze is al jaren ziek (al net zo lang als de ‘dominee’ vader is) en vanwege haar ziekte vinden de mensen haar vies. Ze vermijden elk contact met haar. En als ze haar zouden herkennen, zouden ze zeggen: ‘opdonderen jij’.

Ze heeft gehoord dat Jezus in de buurt is. Wat ze precies van hem wist weet ik niet, maar een ding is duidelijk: ze gelooft stellig dat hij haar beter kan maken. En dat geloof geeft haar de kracht om de menigte van (kerk)mensen in te gaan, zich naar voren te dringen en Jezus’ kleren van achteren aan te raken. Op slag is ze genezen.

Geliefd kind

Daarbij had het kunnen blijven. Zij heeft gekregen wat ze zocht en de genezer Jezus heeft gedaan wat hij moest doen. Nu snel door naar de dochter van ‘de dominee’! Maar nee, Jezus blijft staan. Hij wil weten wie het is die hem heeft aangeraakt.

Toen het de vrouw duidelijk werd dat haar aanraking niet onopgemerkt was gebleven, kwam ze trillend naar voren, viel voor hem neer en legde ten overstaan van de hele menigte uit waarom ze hem had aangeraakt en hoe ze meteen was genezen. Hij zei tegen haar: ‘Dochter, uw geloof heeft u gered; ga in vrede.’(Lukas 8:47-48)

Jezus wil hier niet alleen de genezer zijn, maar ook een leraar. Aan de menigte laat hij weten: jullie hebben deze vrouw niet als dochter behandeld, maar voor mij – en voor God – is zij dochter. Ze hoort erbij als ieder ander en ook zij verdient, net als de ‘dochter van de dominee’, genezing!

Aan de vrouw en aan ieder van ons, die met schaamte een stil verdriet meedraagt, laat hij weten: het is goed dat je de moed hebt om je probleem bij God te brengen. Hij veroordeelt je niet, maar verwelkomt je als zijn eigen kind.

Anonimiteit is prima. Het gaat er ook niet om onze problemen te etaleren. Maar we mogen ons welkom weten om bij God – of bij de dokter – genezing te zoeken. Laat geen menigte van mensen en geen schaamte je daarvan weerhouden. Jij bent Zijn geliefde kind!

19 comments on “Anoniem
 1. Avatar monique schreef:

  mooi beschreven.maar wat als je GOD bewust de rug hebt willen keren omdat het keer op keer aan de lippen kwam en iedere keer de deur van de kerk dicht wilde gooien maar toch iedere keer weer er naar toe getrokken werd,en nu door de kerk mensen niet meer naar de kerk gaat omdat je boos bent en dus niet meer durft GOD erin te betrekken, het als niet eerlijk ervaren GOD nu wel aan te roepen. maar dit eigenlijk wel als een gemis ervaart???

  • Avatar Lennart schreef:

   Monique, ken je de uitspraak “God is prachtig maar zijn grondpersoneel valt soms vies tegen”?
   De deur bij God staat altijd open!

  • Avatar Fred Omvlee schreef:

   Hoi Monique, laat je niet weerhouden door jezelf of anderen. God is er gewoon nog steeds voor je.
   Hartelijke groet, Fred
   fred@mijnkerk.nl

   • Avatar monique schreef:

    dank u wel.. hoop dat ik maar ook wij dit vooral de komende dagen mogen ervaren…. dat HIJ toch van alle dingen weet en ook alle dingen ziet,, nog voordat wij zijn begonnen met leven….

  • Avatar Adrie Stemmer schreef:

   In de bijbel staat dat we God Vader mogen noemen. Voor mij is een vader iemand die er wel tegen kan als zijn kind uit frustratie en machteloosheid tekeer gaat, maar tegelijk grenzen aangeeft door zijn liefdevolle armen om je heen te slaan en je te troosten als je uitgeraasd bent. Ik hoop en bid dat je op Mijn Kerk of een andere plek weer een gemeenschap vindt, waar je Hem kunt ontmoeten.

   • Avatar monique schreef:

    dank u wel dat hoop en wens ik ook…. ook dat ik GOD weer als vader mag gaan zien,,, xx

    • Avatar Ernst van Olffen schreef:

     Ik waardeer deze reactie het hoogst, omdat ik zie, dat het verhaal bij Monique iets te weeg heeft gebracht!!

     • Avatar monique schreef:

      dank je wel…. idd we zijn weer zoekende … hoop dat we mogen ervaren dat het goed is geweest dat we zijn verdrukt,,en dat de juiste mensen met liefde en gebeden om ons heen gaan staan om ons de juiste weg te wijzen…

  • Avatar Hette schreef:

   Dag Monique,
   Ik vind het knap hoe je reageert en je tegenstrijdige gevoelens en twijfels verwoordt. Het leven is meestal niet zo eenvoudig, daaraan gaat een korte blog wel eens voorbij. Je bent boos, het is goed dat je dat benoemt. Met boosheid kun je maar beter iets doen, het niet wegstoppen, want dat maakt je ongelukkig en eenzaam. Ik weet niet op wie of wat je boos bent. Kun je dat voor jezelf helder krijgen en je boosheid overbrengen aan degene tegen wie ze gericht is? Soms klaart de lucht daar al behoorlijk van op. In de Bijbel staan teksten van mensen die boos zijn op God, vanwege het onterechte lijden dat zij ondergaan. Mensen die zich door God in de steek gelaten voelen, onterecht gestraft, afgewezen. Zij uiten hun boosheid of klacht daarover aan God. Dat mag dus ook. Je hoeft niet eerst helemaal ‘o.k.’ te zijn voor je ‘mag’ bidden! (Bijvoorbeeld Psalm 10 vers 1, Psalm 22, vers 1-2, Psalm 44 vers 23. Over verder in Psalmen 88, 77, 22, 69). Zelf ga ik nu en dan met iemand praten die me helpt om mijn gevoelens en reacties wat te ordenen. Misschien is er in jouw omgeving ook wel iemand die goed naar je kan luisteren? Of kan dominee Fred met je meedenken? Ik wens je alle goeds, zuster!

   • Avatar monique schreef:

    dank u wel voor uw reaktie..misschien wel boos op god als zo ook op de mensen… en idd er mee naar buiten treden kost strijd ik heb god altijd om me heen gevoeld god was er als ik hem nodig had, god was er in blijdschap in rouw, en gemis en angst,, na het gebeuren is het vertrouwen in mensen maar ook in god weg, ik heb god moedwillig de deur uit willen zetten hoe hard dit ook mogen zijn om te lezen, ik kon er niets meer mee en wilde er niets meer mee heb zo mijn best gedaan om weg te rennen uit de kerk maar iedere keer werd ik werden wij als gezin terug gehaald heb bekeerde opa en oma mogen hebben weet dus wat het inhoud verbonden te zijn met HEM.. van heel dichtbij mee gemaakt mijn opa is pas overleden, en misschien is dat de boosheid waarom hij die nog kon bidden voor mij voor ons en onze kinderen waarom moest hij nu gaan…. hij verlost van alles zingend en prijzend daar waar het goed is.. nee vertrouwen in de mensen is weg helemaal in de kerk mensen met de gesloten deuren, nu moet onze kleinste man na heel veel benauwdheden vrijdag geopereerd worden aan keel neus en buisjes,, net 1 jaar maar al zo gevochten,,, voor lucht,, eindelijk gaan ze proberen verlichting te geven,, nu voelt het niet goed om nu wel god nodig te hebben nu wel te vragen of HIJ ons kind wil helpen ik wilde immers de andere kant op…. vandaar die strijd, onmacht ook.. maar daarom ben ik blij en dankbaar deze site gevonden te hebben,,, en dominee weet er in kleine lijnen van alleen heb weinig woorden goed op een rij, om duidelijk te maken wat en hoe ik het bedoel…. nogmaals bedankt.. xx monique

    • Avatar Hette schreef:

     Dag Monique,
     Kennelijk heb je van de mensen van de kerk niet de steun ervaren die je nodig had toen je het moeilijk had. Het voelt alsof men deuren dicht gedaan heeft. Misschien konden ze jouw boosheid en twijfels niet goed verdragen?
     Je kent vast wel het verhaal van Job. In zijn lijden en verdriet wordt hij door zijn vrienden met hun vrome praatjes helemaal klem gezet. Ze kunnen zijn boosheid en opstandigheid niet verdragen. Maar aan het einde krijgt Job van God gelijk: hij heeft juist gesproken. Misschien heb je hier wat aan.
     Voor morgen mag je weten dat er mensen zijn die voor jullie zoontje bidden. Dat de operatie goed mag gaan. Veel sterkte.

     • Avatar monique schreef:

      dank je wel……. de operatie is goed gegaan gelukkig ons kleine mannetje is zo wonderlijk goed in zijn doen, als papa en mama kijken we met verwondering naar ons kleinste mannetje,, dank voor de gebeden we hebben het mogen ervaren als een warme deken,,,, en idd we zijn teleurgesteld door dominee en kerk vandaar dat we het kerk bezoek even naast ons neer hebben gelegd en zoekende zijn naar god en zijn liefde hulp en troost,,,, gezegende zondag allemaal…

 2. Avatar yeki schreef:

  kippenvel!!

 3. Avatar Ernst van Olffen schreef:

  Het is al heel bijzonder, dat Jezus in het gedrang van de menigte vraagt: “Wie heeft mij aangeraakt?” Dat is één. Ten tweede was deze vrouw naar de Joodse wet: “onrein” en mocht een Rabbijn onder geen voorwaarde aanraken en andersom!! Jezus heeft haar niet alleen genezen, maar demonstreert tevens aan de omstanders, dat Hij boven de wet staat!! Jezus vervulde niet alleen de wet maar stond er gelijktijdig boven! Geen mens was ooit in staat de wet geheel te vervullen, waardoor ook niemand dan Jezus alleen de vloek van de wet teniet kon doen!! Jezus toonde grote moed om iedereen te laten weten, da Hij Zichzelf niet te hoog achtte om zich voor een vloeiende vrouw te laten aanraken!! Opnieuw laat Jezus iedereen weten, dat we bij Hem mogen komen – te allen tijde – zoals we zijn!! Geen enkele voorwaarde mag beletten, dat we bij Hem mogen komen!! Ik denk dat dit wel de belangrijkste boodschap is in dit verhaal!! Hoe onrein en/of zondig we ook zijn, HIJ accepteert je zoals je bent!! Jezus zag haar hart, want anders had Hij nooit kunnen zeggen: “Je geloof heeft je behouden”!! Hij kent iedereen, ook u en ook mij!

 4. Avatar Truus schreef:

  Daarom vind ik mijn kerk.NL een fijn medium vooral om te lezen dat ik het niet alleen ben die stormen die in ieders leven wel voorkomen te relativeren soms lees ik verhalen waarvan ik denk moet iedereen daar zo nodig kennis van nemen natuurlijk is het fijn als je iets leest waarin je ontdekt daar heb ik mijn steentje aan kunnen bijdragen maar mijn diepste pijnen leg ik in Gods handen en als je vertrouwd op zijn hulp en dat kun je soms letterlijk voelen dan hoeft Jezus de krant niet te lezen.

 5. Avatar m. schreef:

  ja, een mens voelt zich soms in de steek gelaten door de Kerk, ze zijn zo druk bezig en en dan vraag je op jouw manier om hulp maar ze zien dat blijkbaar niet en dan ga je maar weg en is er niet één persoon van de duizend die nog eens contact zoekt en nu heb ik alleen maar vrienden die de Kerk haten maar zij houden wel van mij en ik doe maar gewoon mijn best om goed te leven en ik let heel goed op in mijn leven dat ik niemand vergeet die het moeilijk h eeft of eenzaam..

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 oktober 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief