Ask the question

Duizenden vragen

Ik zag weer eens een leuk filmpje op Facebook. Het was een kort fragment van een Amerikaanse spreker over duizenden vragen stellen aan je toekomstige partner, voordat je met hem/haar gaat trouwen. Het was humoristisch, maar met een kern van waarheid.

Een van de vragen in “Ask the question” was: ‘How do you act when you get mad?’ (Hoe gedraag jij je als je boos wordt?) En hij legde dat later uit: ‘Don’t you dare get married to someone telling: I’d never seen him angry since I met him. It is not time to marry that person! You need to see how he looks.’ (Waag het niet om met iemand te trouwen als je zegt: Ik heb hem nog nooit boos gezien sinds ik hem ontmoet heb. Het is nog geen tijd om met die persoon te trouwen. Je moet zien hoe hij er dan uitziet.) Ik vond het een grappige zin, maar het is wel waar wat hij met zijn humoristische tirade wil zeggen: ken elkaar voordat je gaat trouwen.

Vragen verleerd?

Ik trek dat breder, want velen van jullie zullen, net als ik, niet in de situatie zitten bijna te gaan trouwen. Maar vragen stellen, om elkaar te leren kennen, het is iets wat we misschien een beetje zijn verleerd. Ik had vroeger penvriendinnen, aan de andere kant van het land waar ik alleen mee schreef. Die leerde ik dan kennen door over en weer vragen te stellen, over hobby’s en lievelingsdingen. In gesprekken met vriendinnen nu, merk ik dat ik vaak gewoon kan doorpraten over de dagelijkse dingen, werk, gezin, dingen die je van plan bent of hebt gedaan. Maar echt doorvragen naar hoe de ander ergens over denkt, hoe hij/zij ergens mee bezig is….het komt er vaak niet van.

Vragen aan God

God leren kennen gaat ook door vragen te stellen. Hoe denkt God over dit thema? Wat zou God doen in deze situatie? Wat verwacht God eigenlijk van mij? De antwoorden zul je waarschijnlijk niet direct krijgen, maar je kunt er wel over lezen in de Bijbel, of ontdekken door er met verschillende mensen over te praten. En we mogen God ook onze moeilijke vragen stellen, pijnlijke vragen en hem om uitleg vragen over dingen die we niet begrijpen, die ons frustreren. Amerikaanse schrijfster Nancy Willard schreef: ‘Sometimes questions are more important than answers.’ (Soms zijn vragen belangrijker dan antwoorden). En ook al krijgen we misschien niet direct antwoord, toch kom je door het stellen van de vraag dichter bij God.

 

Ask the question

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
17 april 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief