Bang om door de mand te vallen

Straks ontdekken ze dat ik dit helemaal niet kan… Ben jij ook wel eens bang om door de mand te vallen? Dat je na jaren van trouwe dienst ineens het predicaat  ‘ongeschikt’ krijgt? Als je jezelf hierin herkent, heb je misschien wel last van het ‘impostersydroom’. Hierin ben je niet de enige, want ook Brigitte Kaandorp vertelde eens in een interview dat ze hier last van heeft.

Kleiner maken

Kort gezegd betekent het impostersyndroom dat je jezelf vaak kleiner maakt dan nodig is. Je successen doe je af als: het was gewoon geluk of: ik heb er harder voor moeten werken dan anderen. Die zijn namelijk een stuk beter. Bij alles bedenk je dat jij domweg geluk hebt gehad en dat het zeker niet te danken is aan je vaardigheden. Met name vrouwen schijnen last te hebben van het impostersyndroom en het speelt vaak op als er zich iets nieuws voordoet. Je wordt bijvoorbeeld op een nieuw project gezet en gaat ineens twijfelen aan je vaardigheden.

Moedige mensen

De jonge Timotheüs, een medewerker van de bekende apostel Paulus uit de bijbel had hier schijnbaar ook last van. Terwijl leeftijdsgenoten van hem misschien met het grootste gemak taken oppakten, achtte hij zich ongeschikt vanwege z’n leeftijd. Paulus geeft hem een mooie aanmoediging en zegt: “God heeft ons zijn Geest gegeven. Niet om bange mensen van ons te maken, maar moedige mensen vol liefde en geduld.” (2 Timotheus 1: 7). Doe hier alvast je voordeel mee!

Waar ben je goed in?

Naast de krachtige woorden van Paulus kan het ook helpen om eens op te schrijven waar je goed in bent. Wat gaat je makkelijk af, waar ben je in gegroeid, waar heb je hard aan gewerkt en pluk je de vruchten van? Dit zijn allemaal kwaliteiten die je inzet om je werk te doen en die je kunt gebruiken voor een nieuwe richting of dat moeilijke project waar je over twijfelt.

Zelfverheerlijking?

Is deze zelfreflectie een vorm van zelfverheerlijking? Welnee, het is gewoon een nuchtere analyse die je helpt om plezier te krijgen in dat wat je doet en niet voortdurend vanuit een angstige onzekerheid te leven en te werken. Inderdaad zijn we afhankelijk van God, én hij heeft talenten en gaven gegeven. Als je doet waar je goed in bent, en waarin je opbloeit kun je je angst om door de mand te vallen een beetje een halt toeroepen. Herken jij je in het impostersyndroom?

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 december 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief