Bangerik

‘Mama, als je bang bent, dan ben je een bangerik.’ zei mijn vierjarige zoon deze week. Hij was even daarvoor kwijt geweest.

Zelfstandig naar een vriendje gewandeld, zonder het te zeggen. En toen ik hem op de meest gebruikelijke speelplekken niet kon vinden, was ik hem gaan zoeken. Nadat de moeder van het vriendje hem thuisbracht, hebben we een stevig gesprek gehad over weglopen. Ik vertelde hem eerlijk dat ik bang geweest was, toen ik hem niet kon vinden. Als je bang bent, dan ben je een bangerik reageerde hij laconiek.

Beste remedie

Later dacht ik er nog eens over na, je bent een bangerik… eigenlijk had hij wel gelijk. Ik ben best een bangerik eigenlijk. Ik ben bang in het donker, bang voor naalden en voor dode insecten (ja, echt…). Maar meer nog ben ik bang om me over te geven, controle los te laten. Ik hou niet van nieuwe situaties, van grote verrassingen. Vroeger liet ik me daardoor meer beperken dan nu. Ik weet nu dat ik het mezelf een stuk makkelijker maak met doorzetten. En wat het allerbeste helpt, ik durf zelfs te zeggen: de beste remedie ooit tegen angst is: God.
In de Bijbel staat dat volmaakte liefde angst uitsluit.* Maar hoe werkt dat dan? God is liefde, God heeft ons lief en als we bij hem zijn, doordat we aan hem denken, met hem praten, bidden, omringt zijn liefde ons. En dan is er geen ruimte meer om bang te zijn.

Wees niet bang!

Ik was eens bij een concert van Newsboys, een christelijke rockband. En de frontman vertelde een verhaal. Wat hij precies zei kan ik me niet meer herinneren, maar hoe hij eindigde sloeg bij mij in als een bom. We stonden daar in het donker, voor een enorm podium, met een paar duizend mensen. En de frontman viel stiel en iedereen wachtte in spanning af wat er komen zou. En toen fluisterde hij: and God said: do not fear. Als ik eraan denk, krijg ik nog kippenvel. Het was alsof God zelf het tegen mij zei: wees niet bang! En ik, bangerik, moet dat vaak horen. Mijn favoriete stukje uit de Bijbel begint er ook mee: Wees niet bang, want ik ben bij je, vrees niet, want ik ben je God. Ik zal je sterken, ik zal je helpen, je steunen met mijn onoverwinnelijke rechterhand.** Die tekst was in mijn tienerjaren mijn houvast in donkere nachten, als ik bang was, nare dromen had, piekerde en niet kon slapen. Wees niet bang, want ik ben bij je. Toen ik ooit als tiener het graf bezocht van mijn opa, die lang voor mijn geboorte al overleed, stond ik als aan de grond genageld toen juist die bijbeltekst, eerlijk gezegd de enige die ik echt kende, op zijn steen stond. God zegt het me steeds opnieuw. Vertrouw me nou, wees niet bang, ik ben erbij.

Moed

Nelson Mandela heeft eens gezegd dat moed niet de afwezigheid is van angst, maar het overwinnen ervan. Dus om moedig te zijn hoef ik niet zonder angst te zijn, als ik maar op zoek ga naar een manier om mijn angst te overwinnen. En zoals God belooft, als ik bij hem ben, in de buurt van zijn liefde, dan krijgt angst geen kans. In een boek las ik een quote van een theoloog, Karl Barth die alles voor me samenvat: “moed is angst die veel gebeden heeft.”

*1 Joh.4:18
** Jes. 41:10

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
20 april 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief