MENUMENU

Basilicumolie, een geurige verbintenis met Jezus

Basilicum, dat aromatische kruid dat we allemaal wel kennen van de pesto, is een plantje dat is omgeven met veel verhalen. Vanessa legt ons uit hoe het plantje verbonden is met Jezus. Natuurlijk doet ze er ook nog een heerlijk eenvoudig recept bij.

Basilicum, koningskruid

De naam ‘basilicum’ is afgeleid van het Griekse woord ‘basileus’, dat koning betekent. Niet zomaar een koning: hier wordt Jezus mee bedoeld. Een andere (volks)naam is Koningskruid.

Hoe komt het plantje aan die naam?

Volgens de overlevering vond Helena, de moeder van keizer Constantijn,  in de 4e eeuw na Christus het graf van Christus en het kruis waaraan hij was gestorven. De plek rook heerlijk geurig en stond vol met een kruid, dat vervolgens Basilicum is genoemd. In Griekenland wordt dit kruid met zoveel eerbied omgeven, dat het niet wordt opgegeten. Wij denken daar anders over. Maar je kunt wel even stilstaan bij Jezus en dit verhaal, wanneer je basilicum ruikt of opeet.

Geurige basilicumolie

Om de diepe geur van basilicum volledig tot zijn recht te laten komen, kun je er heel gemakkelijk kruidenolie van maken. Basilicumolie is heel makkelijk en leuk om te maken. Gebruik de basilicum olie over salades of om brood in te dippen, maar ook om bijvoorbeeld aardappelen of pasta meer smaak te geven.

Wat heb je nodig?

(voor een flesje basilicum van 2 dl.)

 • 2 dl. olijfolie
 • 1 bosje basilicum (20 gr.) of 1 plantje

Aan de slag

Was de basilicum goed en dep vervolgens droog of wacht even totdat het plantje of de blaadjes weer droog zijn.

Trek de takjes van de blaadjes en maal de blaadjes met de olie met de staafmixer fijn. Zet het mengsel op een zacht vuurtje en laat bijna aan de kook komen.  Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten trekken. Zeef de olie en bewaar de basilicumolie in een mooi flesje op een donkere plek.

Niet moeilijk, toch? Ik ben benieuwd naar je resultaat.

Dit smaakt naar meer…

Ben je nieuwsgierig geworden naar meer verbanden tussen kruiden en het Christendom? Onlangs verscheen het boek ‘De rijke wereld van kloosterkruiden’ van de hand van Tini Brugge en mijzelf. Een mix van informatie over klooster- en kruiden(tuinen), seizoensrecepten met kruiden en meditatieve teksten.

foto: Vanessa van Koppen
Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
15 juli 2016
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars