MENUMENU

Bed, bad en brood

Van meneer Teeven mogen uitgeprocedeerde vluchtelingen in Nederland niet worden geholpen aan bed, bad of brood. Bed, bad en brood. De meest basale levensbehoeften van een mens. Deze week was het in het nieuws. Het was voor de Raad van Europa reden om meneer Teeven op zijn vingers te tikken. Of hij zich er wat van aantrekt is maar de vraag.

Geen cent te makken

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw vertrokken er heel wat mensen vanuit Rotterdam naar Amerika. Wat nu Hotel New York is, op de Kop van Zuid, was toen het hoofdkantoor van de Holland Amerika Lijn. Zeker in de 19e eeuw was het een hachelijke onderneming de oversteek te wagen. Kwam je aan? Werd je, eenmaal aangekomen, toegelaten tot het beloofde land? Zou het je lukken, eenmaal toegelaten, een leven op te bouwen in dat land? Allemaal vragen waarop je vooraf het antwoord niet wist.
Het was helemaal niet gezegd dat alles goed zou gaan. Vaak waren het arme mensen die hun laatste geld hadden gebruikt voor de oversteek. Als ze in Amerika niet door de keuring kwamen, werden ze linea recta teruggestuurd en waren ze terug bij af. Geen cent te makken. Ook niet voor bed, bad of brood. In artikelen en TV-programma’s die daar over gaan benoemen we altijd hoe schrijnend dat geweest moet zijn. Het ‘verre’ verleden roept altijd meer mededogen op dan het heden. Gek is dat.

Anders kijken, anders handelen

Laatst zag ik op TV zo’n programma dat hier over ging. Onwillekeurig moest ik denken aan al die bootvluchtelingen, die in onze tijd naar Europa komen. Mensen op zoek naar een beter leven. Als het niet voor henzelf is, dan zeker wel voor hun kinderen. En als ze al aankomen krijgen ze te maken met meneer Teeven en zijn diensten.

De winter komt er aan. Kerst komt er aan. Ook toen geen bed, bad of brood. Wel een Messias die ons anders leerde kijken, anders leerde handelen. ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart, heel uw verstand en heel uw ziel. En uw naaste als uzelf.’ Gods wet begint met bed, bad en brood.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
12 november 2014
Kaarsjes:
 •  

  Dennis Everon

  Dat Dennis op God z'n weg terug mag komen en daar voorgoed mag blijven, dat alles wat hem tegenhoudt, alle ketenen voorgoed gebroken mogen worden. Dat zijn ogen voor goed open mogen gaan. In Jezus naam! Amen! 💖
 •  

  Mia

  Dat de financiële oorlog die onder de kinderen heerst mijn mama en papa mag bevrijden in hun ziel Dat dit écht mag eindigen in een vredesplan Dit is zo’n grote vete al al die jaren hij op iedereen zeer zwaar weegt Dat die kinderen verlichting in hun geest mogen ontvangen , samen met de bewindvoeder & de vrederechter DankJe dat ik hiervoor een kaarsje mag - kan aansteken
 •  

  De slachtoffers van de aanslag in Utrecht

  Dat de gewonden mogen genezen en de overleden slachtoffers mogen rusten in vrede. Dat zo'n zinloze daad nooit meer mag gebeuren in Nederland en nergens ter wereld!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars