Bedelaars geld geven?

Jacqueline schrijft over haar ervaring met bedelaars die ze op reis tegenkomt. Wat zou jij doen? Geld geven of niet? Wat moet je als christen doen aan barmhartigheid?

Bedelaars.

Deze zomer gaan we weer in groten getale op vakantie. De een naar Verweggistan, de ander binnen Europa of binnen eigen land. En je kan je ogen er niet voor sluiten. In de metrostations, voor de kerkdeuren, op de stoep, midden in de stad, ze zijn er altijd. Bedelaars.

Nee, niet doen!

Ik heb zelf altijd de neiging meteen m’n kleingeld te doneren. “Nee niet doen! “, zei een vriend waarmee ik op vakantie was. “Daar schieten ze niks mee op. Ze moeten dat geld ook weer afstaan of kopen er foute dingen van.” Maar ik wil het kleine meisje, dat de hele avond al met een veel te zware mand rondloopt, graag blij maken. En ik gun die vermoeide vrouw met het kleine kind vanavond ook een goede maaltijd net zoals ik. En ik wil de indringende blik van de man, die zonder benen over straat kruipt, niet steeds ontwijken. Het geeft mij een ongemakkelijk gevoel.

Barmhartigheid?

Nu weet ik wel dat zelfs hulporganisaties waarschuwen geen geld te geven. Dan houd je de kinderen op straat en daarmee de ellende in stand. Bovendien moeten ze het geld vaak afdragen. Er zijn zelfs bedelaars die de hulp van een buitenlands ontwikkelingsproject afslaan omdat bedelen meer geld oplevert. Ik weet het allemaal, maar toch…! Vorig jaar zomer reden we door de heuvels van het Bourgondische land naar Taizé en werden staande gehouden door Roma zigeuners die midden op de weg stonden. Autopech. Of we geld voor ze hadden voor de reparatie. Mijn medereizigster vond dat we ze iets moesten geven. Zeker omdat we op weg waren naar een klooster, waar barmhartigheid toch gepredikt wordt?

Rechtvaardigheid!

Ja en daar raakte ze een hekel punt. In een prachtig boek over de woestijnvaders van Mattias Rouw lees ik bij woestijnvader Gregorius dat als je hulp geeft aan mensen die arm zijn en in nood, je hen eigenlijk geeft wat van hun is, niet van jezelf. Als je bezittingen met anderen deelt, kun je daarom beter spreken over een daad van rechtvaardigheid dan naastenliefde. Je geeft terug wat eigenlijk toebehoort aan mensen in nood.
Wat uiteindelijk goed is, minder goed of zelfs fout, ik ben er nog niet uit. We hebben de Roma zigeuners een tiental euro’s geschonken en daarna snel doorgereden. Wat zou jij doen?

610_8665

Foto: Davis Amsler
2 comments on “Bedelaars geld geven?
  1. Avatar marina schreef:

    ik koop soms iets te eten voor zo iemand, b.v. een keertje in Spanje in een stad en ik vergeet zijn lach nooit meer, hij was wel heel blij, misschien wel het meest om de attentie. Geld geven doe ik niet snel ivm mogelijke verslaving..

  2. Avatar monique schreef:

    Ik geef bedelaars liever iets te eten of te drinken. Daar hebben ze meer aan.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 juli 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief