Begin eens met stoppen

Vanaf 1 januari 2014 stop ik als communitymanager bij MijnKerk.nl. Een hele beslissing, maar ergens mee stoppen is soms lang zo gek nog niet. Onlangs werd met mijn vrouw geïnterviewd voor het blad Jente. Het thema was: ‘de kunst van het stoppen’. Ergens mee stoppen, vind ik, kan soms ontzettend heilzaam zijn. Het enige nadeel is dat, met stoppen, vaak ook het afscheid volgt.

Stoppen kost wat, maar het levert ook wat op

Zo namen  mijn vrouw en ik afscheid van een bruisende wijk in het westen van Rotterdam. Namen wij afscheid van een dynamische, tegen de tendens in, groeiende kerk. Maar we namen ook afscheid van onrust, van lawaai, van ongemak. En zeiden we ‘hallo’ tegen rust, ruimte en nieuwe mogelijkheden. Stoppen kost wat, maar het levert ook wat op. En die afweging moet je zelf maken.

Wat kan ik nog meer doen?

Vergeef me als ik daarbij wéér aan een verhaal uit de Bijbel denk (dat is nu eenmaal een tic die je zelfs als beginnend theoloog hebt). Het gaat om het verhaal van een jongeman die Jezus ontmoet. Die gozer zegt tegen Jezus: ‘Ik heb alles goed gedaan, hoor. Wat kan ik nog meer doen om het eeuwige leven te krijgen?’ Jezus zegt iets verbijsterends:

“Als je volmaakt wilt zijn, ga dan naar huis, verkoop alles wat je bezit en geef de opbrengst aan de armen; dan zul je een schat in de hemel bezitten. Kom daarna terug en volg mij” (Mattheus 19: 21).

Teveel op safe

Het zal je niet verbazen dat de jongeman teleurgesteld afdruipt. Ik lijk wel een beetje op die jongeman. Niet dat ik nu veel spullen heb, maar wel dat ik te vaak en teveel op safe speel. De bezittingen van de jongeman en de zekerheden waar ik graag aan vasthoud, hebben iets gemeen. Ze dreigen doelen in zichzelf te worden. Je houdt er aan vast, maar je weet niet meer waarom.

Plicht, niet passie

Datzelfde gevoel bekroop me in mijn betrokkenheid bij MijnKerk.nl. Plicht, niet passie, hield me aan boord. En dat is niet goed voor mij, voor mijn collega’s en het project. Vandaar dus stoppen. En afscheid. Ik wens jullie graag alle goeds. En – zoals Fred dat ook altijd zegt – dat God jou en mij, tot ons weerzien, bewaart in de palm van Zijn hand.

Afscheid = terugkijken
Bij een afscheid kijk je ook altijd even terug. Hieronder een paar van de blogjes die ik met plezier schreef: