Belachelijk!

‘Meedoen is soms belachelijker dan winnen’. Deze tegeltjesuitspraak trof ik ‘toevallig’ ergens aan op het wereld wijde web. Een variant waarschijnlijk van de uitdrukking ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Met verbijstering echter las ik de kop er boven: Paralympics. Een ijskoude rilling kroop over mijn rug...

Grapje moet kunnen

Ik houd wel van een grapje op zijn tijd, zelfs al gaat het over een handicap. Waarschijnlijk beschikken de meeste gehandicapten ook over de juiste dosis zelfspot. Zelf heb ik ondervonden dat je het verst komt als je open en eerlijk en met de nodige humor over je handicap kunt praten (in mijn geval een beenamputatie). Met een positieve instelling immers, kom je veel verder.

Knokkers

En wat een positieve inslag en doorzettingsvermogen tonen de deelnemers aan de Paralympics! Wat een prachtige prestaties zijn er afgelopen week in Rio al door hen geleverd. Niet alleen de winnaars, maar al die sporters zijn stuk voor stuk knokkers die zich, ondanks hun beperking, met zoveel inzet en discipline richten op hun sport. Daarvoor moeten vast heel wat drempels genomen zijn, tranen weggeveegd en pijnlijke momenten weggeslikt. Daar is moed voor nodig geweest. Misschien ook wel overwinning van gêne om hun handicap open en bloot te tonen aan het oog van de wereld. Voor de meesten zal het meedoen aan de Paralympics belangrijker zijn dan het winnen. Zij hebben immers al gewonnen; ze hebben zichzelf overwonnen.
Daarom is het jammer dat er zo weinig aandacht is voor deze spelen. Ik hoop van harte dat daar verandering in gaat komen.

Boos

Maar pas echt boos maak ik me als er laatdunkend over deze topsporters gesproken wordt, zoals bijvoorbeeld verwoord op dit tegeltje. Zulke uitspraken vallen niet meer onder de noemer ‘grapje’. De tekst op dit tegeltje ontsiert, sterker het is ronduit belachelijk. Wie dit grappig vindt, heeft niets van de Paralympics begrepen. Die weet waarschijnlijk niet eens wat doorzettingsvermogen inhoudt en zelfoverwinning. Om van respect nog maar te zwijgen…

9 comments on “Belachelijk!
 1. Avatar Mar schreef:

  Vele laatsten zullen de eersten zijn..

  • Avatar Irma Moekestorm schreef:

   Ja, zo is het maar net. Er kwam ook een reactie via Tacebook op deze blog: ‘Wie zichzelf overwint, is sterker dan wie een stad overwint’. Een tekst uit Spreuken, prachtig! Bedankt voor je reactie!

   • Avatar mar schreef:

    Mooie tekst..
    De hardlopers paralympics van de 1500 m. hardlopen waren zelfs sneller dan bij de olympics. Deze mannen waren slechtziend en ik las dat ze als het ware rekening met elkaar houden. Meer een sociaal gebeuren..

 2. Avatar Ria Manni schreef:

  Je hebt gelijk Irma over deze tegeltjes wijsheid dit is geen grapje. En verder wordt er helaas weinig aandacht aan al deze kanjers besteed die het heel goed gedaan hebben. Wel de validen spelen maar de paralympics ho maar.

 3. Avatar Joan schreef:

  Hoi Irma,
  Sterk stukje.
  Zelf ben ik een oud paralympier. Lang geleden (1988).
  En ja, in onze ploeg van aanvankelijk 24 zwemmers hadden we een hoop galgehumor. Onder elkaar snapten we dat goed. Voor anderen soms schokkend.
  Maar het had altijd wel iets hylarisch.
  Ik heb me altijd kwaad gemaakt dat para sporters in een soort zielig hoekje zitten. Het zou kunnen zijn dat velen wat extra’s hebben moeten overwinnen. Maar de meesten zijn in de sport gerold vanuit de revalidatie. In ieder geval was dat bij ons bij vrijwel alle zwemmers. En dan doe je als kind ook maar mee aan wedstrijden en heb je talent, dan komt van het een het ander.
  Zelf heb ik visuele beperking en was zwemmen één van de weinige sporten die ik zonder aanpassing kon doen. Ook binnen de plaatselijke club.
  Para sporters werken er net zo hard voor. Topsport blijft topsport.
  Ik kwam een mooi filmpje tegen van een sporter. Ze zei: heb geen medelijden omdat ik een been mis. Het enige waar je medelijden mee mag hebben is dat ik in alle vroegte op sta. Dat ik alles opgeef voor mijn sport. En zo is het met elke topsporter.
  En meedoen belangrijker dan winnen? Nou, ik ging toch echt voor een medaille. Helaas is het me niet gelukt.

  • Avatar irma schreef:

   Hallo Joan,
   ik ben blij verrast hier een reactie aan te treffen van een echte ex-Paralympiër. Heel leuk om jouw ervaringen te lezen. Over jullie plezier, humor, winnaarsmentaliteit. Helaas heb ik nooit aan topsport gedaan, dus helemaal recht van spreken heb ik idd niet . Wel heb ik zelf altijd moeite om me te vertonen zonder prothese. Dat voelt zo kaal en bijna naakt. Vandaar dat ik sprak van gene overwinnen. Als iemand dan van belachelijk spreekt, gaan mijn stekels overeind staan…
   Het filmpje van dat meisje heb ik ook gezien en gedeeld zelfs, omdat het me ontzettend aansprak. Zielig? Nee zeker niet, maar ook niet iets om de spot mee te drijven, toch?! Ik heb juist ontzettend veel respect voor allen net als voor de valide sporters.
   Bedankt voor je fijne reactie en ik wens jou alle goeds. Wie weet hebben we nog eens contact!
   Irma

 4. Avatar kleeblatt schreef:

  Hallo Irma ik heb heel veel respect voor de sporters van de paralympics, en ik hou hele maal niet van grappen maken zoals bij een paar kabaret mensen voorkomt moet het ff zeggen bv Paul de Leeuw grappen over ziektes of mensen die er hoe dan ook anders uit zien vind ik vreselijk. Groetjes van Maria.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
15 september 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief