MENUMENU

Belachelijk!

‘Meedoen is soms belachelijker dan winnen’. Deze tegeltjesuitspraak trof ik ‘toevallig’ ergens aan op het wereld wijde web. Een variant waarschijnlijk van de uitdrukking ‘Meedoen is belangrijker dan winnen’. Met verbijstering echter las ik de kop er boven: Paralympics. Een ijskoude rilling kroop over mijn rug...

Grapje moet kunnen

Ik houd wel van een grapje op zijn tijd, zelfs al gaat het over een handicap. Waarschijnlijk beschikken de meeste gehandicapten ook over de juiste dosis zelfspot. Zelf heb ik ondervonden dat je het verst komt als je open en eerlijk en met de nodige humor over je handicap kunt praten (in mijn geval een beenamputatie). Met een positieve instelling immers, kom je veel verder.

Knokkers

En wat een positieve inslag en doorzettingsvermogen tonen de deelnemers aan de Paralympics! Wat een prachtige prestaties zijn er afgelopen week in Rio al door hen geleverd. Niet alleen de winnaars, maar al die sporters zijn stuk voor stuk knokkers die zich, ondanks hun beperking, met zoveel inzet en discipline richten op hun sport. Daarvoor moeten vast heel wat drempels genomen zijn, tranen weggeveegd en pijnlijke momenten weggeslikt. Daar is moed voor nodig geweest. Misschien ook wel overwinning van gêne om hun handicap open en bloot te tonen aan het oog van de wereld. Voor de meesten zal het meedoen aan de Paralympics belangrijker zijn dan het winnen. Zij hebben immers al gewonnen; ze hebben zichzelf overwonnen.
Daarom is het jammer dat er zo weinig aandacht is voor deze spelen. Ik hoop van harte dat daar verandering in gaat komen.

Boos

Maar pas echt boos maak ik me als er laatdunkend over deze topsporters gesproken wordt, zoals bijvoorbeeld verwoord op dit tegeltje. Zulke uitspraken vallen niet meer onder de noemer ‘grapje’. De tekst op dit tegeltje ontsiert, sterker het is ronduit belachelijk. Wie dit grappig vindt, heeft niets van de Paralympics begrepen. Die weet waarschijnlijk niet eens wat doorzettingsvermogen inhoudt en zelfoverwinning. Om van respect nog maar te zwijgen…

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars