Hoeveel belang hecht jij aan de testresultaten van je kind?

Vind jij het erg, als je kind geen raketje is, maar een sterretje? Wie De Luizenmoeder afgelopen zondag heeft gezien, weet waar ik het over heb. Juf Ank heeft een leestest uitgevoerd in haar groep 3. De kinderen worden daarin onderverdeeld in sterren, zonnen, manen en raketten. Geen idee wat nou beter is, maar daar gaat het dan ook precies om. Wat is beter?

Tekst gaat hieronder verder

Ook dé beste?

We willen allemaal het beste voor onze kinderen. Maar is dat beste ook dat ons kind dé beste moet zijn? Mag je kind mindere testresultaten hebben dan andere kinderen? In het algemeen gesproken zijn we er gauw uit: nee, natuurlijk is geen enkel kind minder dan een ander kind. Maar als het op onze eigen kinderen aankomt?

Tests

Ik zie veel ouders gespannen testresultaten en cito-scores afwachten. En ik zie ze ook zelf tests laten doen. Naar hoogbegaafdheid bijvoorbeeld. Wat vind jij van al die tests? Ik denk dat er op zich niks mis is met testen, als we daar maar niet teveel vanaf laten hangen. Is je kind minder als het minder presteert? Of andersom, beter als je kind beter presteert?

Samen één

Er is een beeld in de bijbel van de geloofsgemeenschap dat ze samen als één lichaam zijn. Wanneer je de geloofsgemeenschap omschrijft als alle kinderen van God, dan gaat het om ons allemaal. Daarover vertelt Jezus‘ leerling Paulus in zijn eerste brief aan de christenen van de stad Korinthe, hoofdstuk 12:

‘Dankzij de heilige Geest hebben wij allerlei bijzondere krachten. Toch is er maar één heilige Geest. (…) 

Allemaal hebben wij de kracht van de ​heilige​ Geest​ gekregen. Daarmee moeten we elkaar helpen. (…) 

Al die dingen kunnen wij doen dankzij de ene ​heilige​ Geest. Die ene Geest bepaalt welke bijzondere kracht hij aan ieder van ons geeft. (…)

Het menselijk lichaam is één geheel, maar het bestaat uit veel delen. En al die verschillende delen vormen samen dat ene lichaam. Net zo vormen wij samen één lichaam, want we horen allemaal bij ​Christus. (…) Wij vormen samen één geheel. (…) 

Een lichaam bestaat dus uit veel delen, en al die delen zijn verschillend. Want als ze allemaal hetzelfde waren, zouden ze nooit met elkaar één lichaam kunnen vormen. Het oog kan niet tegen de hand zeggen: ‘Ik heb je niet nodig.’ En het hoofd kan niet tegen de voeten zeggen: ‘Ik heb je niet nodig.’ Nee, natuurlijk niet! Sommige delen van het lichaam lijken minder belangrijk, maar we hebben ze toch echt nodig. 

God heeft dat zo gewild, toen hij de mens maakte. Want hij wil niet dat het ene deel van het lichaam zichzelf belangrijker vindt dan het andere deel. Nee, alle delen van het lichaam moeten met elkaar verbonden zijn. Als één deel van het lichaam pijn heeft, voelen alle andere delen die pijn ook. En als één deel van het lichaam extra goed verzorgd wordt, genieten alle andere delen daar ook van.’

Verschillend

We zijn verschillend, omdat God dat zo heeft gewild. Anders kunnen we ook niet één lichaam vormen. Anders gezegd: ons samenleven is gebaat bij verschillen. Als we allemaal hetzelfde zouden zijn, zouden we niet samen kunnen leven, zouden we geen geheel kunnen vormen. We hebben elkaar nodig. En niemand is minder, alleen verschillend. Gelukkig maar.

Anders

Juf Ank smoort de ruzies tussen de ouders met een briljante tekst die twee leerlingen opzeggen, waarvan één vader zo hoog opgaf van de hoogbegaafdheid en belezenheid van zijn dochter (groep 3…):

Sterren zijn eigenlijk zonnen.
Veel sterren zijn groter dan de zon.
Multatuli zei: van de maan af gezien zijn wij allen even groot.

Ga er niet bovenop zitten

Het afsluitende advies van Juf Ank sloeg de spijker op zijn kop. En dat kan wat mij betreft bij elk schooladvies en tien-minutengesprek als tegeltje aan de muur hangen:

Als je wilt dat je kind omhoog klimt,
moet je er vooral niet bovenop gaan zitten.

 

Dominee Otto Grevink schreef over De Luizenmoeder:

Waarom ik van clowns hou en ze ook in de bijbel vindt
Waarover wil jij verder praten na De Luizenmoeder? Kies jouw favoriet!
Heb jij vertrouwen in de kanjertraining?
Hoeveel belang hecht jij aan de testresultaten van je kind?
Hoe geef jij seksuele voorlichting? Net als juf Ank?
Hoe jaloers kun jij zijn op wat iemand anders krijgt?
Wie gun jij iets uit het lief-en-leed potje van De Luizenmoeder?
Dit is waarom ik De Luizenmoeder een goede spiegel vind

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
1 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief