Beleef de Lente

De afgelopen maanden heb ik, zoals veel anderen, de natuurfilmpjes van de webcams van Beleefdelente.nl gevolgd. Fantastisch om te zien hoe verschillende vogelsoorten hun nest opbouwen, broeden en elkaar en later de jongen verzorgen.

Ik genoot ervan elke dag even te kijken hoe het met de vogels was. Zoveel uilen en valken zie je niet in Rotterdam West. Hoewel, een tijdje geleden werd er in mijn tuin een stadsduif verslonden door een valk.

Fascinerende natuurtaferelen

Fascinerende taferelen kwamen er op de filmpjes van Beleef de Lente voorbij. Bij de slechtvalken werd het mannetje verjaagd en het vrouwtje belaagd door heel wat andere mannetjes. Uiteindelijk nam er een de rol van vader over. Bij de nestkast van de torenvalk gebeurde lange tijd niets, maar nu wordt er op meerdere eieren gebroed. En bij bosuilen schijnt het normaal te zijn dat de ouders op den duur niet meer welkom zijn in het nest. Ze mogen blij zijn als ze hun prooi mogen afleveren. De natuur wordt met deze webcams prachtig in beeld gebracht. Ik genoot er van, hoewel er vorige week wel een heel cru schouwspel te zien was bij de ooievaars. De kleine ‘Uk’ , zoals ze hem op de site noemen werd door moeder ooievaar rigoureus overboord gezet. Uk groeide niet hard genoeg en was daarmee ballast voor de rest geworden. Het was of hij het voelde aankomen, want toen zijn moeder hem wilde pakken kroop hij angstvallig onder de andere kuikens. Het mocht niet baten. Moeder viste hem uit het gekrioel van kuikens en droeg hem naar de rand van het nest zoals volgens de mythe een ooievaar een kleintje draagt.

Recht van de sterkste

Uiteraard weet je dat de natuur hard is en dat het recht van de sterkste geldt, maar hard blijft het wel. Vanuit biologisch perspectief uitermate boeiend, maar voor een gewone volger van beleefdelente.nl (Beleef de Lente) best aangrijpend. Toen ik het zag gebeuren dacht ik aan mijn neefjes en nichtjes die de site allemaal op school volgen. Hoe ga je dit nu uitleggen als juf, dacht ik. Succes! Zo’n hard tafereel en dan ook nog bij de ooievaar…

Je bent nooit teveel

Als je zwak bent, ben je teveel. Toen ik het er met mijn vrouw over had, zei zij ‘Als ik dit zou moeten uitleggen op school als ik juf was, zou ik maar beginnen met Jezus is de goede herder’. Bij Hem ben je nooit teveel. Zeker niet als je zwak bent. Zo is de lente door God bedoeld. Zo’n lente zal er ooit zeker ook komen!

Het filmpje over Ukkie is terug te zien op Beleef de Lente. 

Fotografie: Patricia van Casteren
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
4 juni 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief