Berichten over seksueel misbruik: Vreselijk!

Scrollend door mijn Twitter-tijdlijn struikel ik over een vreselijk bericht. Een voormalig wethouder, een gezagsdrager van een partij met een C (van Christelijk) in de naam, is aangeklaagd voor seks met een minderjarig meisje. Vorige week zo’n naar bericht over een priester, verdacht van het maken van pornofoto’s. Nu dit bericht, waardoor opnieuw de C in een kwalijk daglicht staat.

Ik ben er boos om

Het bericht over de voormalig wethouder maakt me naar en boos.  Niet persé om die C.  Ik denk dan: Christus redt zichzelf wel. Boos ben ik om hoe het met het meisje is gegaan en de manier waarop er verslag over wordt gedaan.

Grote verliezer?

De voormalig wethouder zegt volgens het bericht op de RTL -pagina: Voor mij was ze een volwassen vrouw… en ja… in deze zaak zijn alleen maar hele grote verliezers.

Maar wie bedoelt hij dan met die grote verliezers? Hij was het toch niet zelf, die deze zaak heeft aangespannen? Deze aangifte kwam als een complete verrassing voor hem, volgens het bericht.

Zou hij dus voordat deze zaak ging spelen nergens last van hebben gehad. Bleef zijn geweten rustig en leefde hij gewoon zijn leven?

Is haar pijn, zijn pijn?

Maar wie is nu werkelijk de grote verliezer? Ik lees: Het meisje kampt met een eetstoornis, depressie, angsten en paniekaanvallen, niet hij!  Toch zet de dader zijn leed en haar leed op één lijn. Hij noemt hen beiden hele grote verliezers en maakt geen onderscheid tussen haar leed en zijn leed.  

De journalist lijkt ook met de man te doen te hebben. Hij heeft een beetje wachtgeld gekregen van de gemeente Gorkum, maar dat is niet genoeg om te voorkomen dat er een flinke schuld is ontstaan, lees ik. En verder: Een schuld, die ook nog eens verzwaard wordt door de schadevergoeding die gevraagd wordt van ruim 5000 euro.  

Schuld

De man heeft de ontucht toegegeven. Dat is in ieder geval iets. Wat ook de uitkomst van het proces wordt, het lijkt me nodig dat er over echte schuld wordt gepraat. Een schuld die niet met een schadevergoeding is af te kopen en die door geen enkel geld gecompenseerd kan worden. Een schuld die ook niet zomaar kan worden weggepoetst door te zeggen dat Jezus alle schuld gedragen heeft. Maar dat de schuld benoemd wordt die veroorzaakt heeft dat iemand haar leven zelf geen veilige plek meer vindt.

Boos

Een bericht als deze maakt me boos, omdat er zo weinig of helemaal geen aandacht is voor de vrouw die aangifte heeft gedaan. Op zijn minst had er iets gezegd kunnen worden over haar moed om te spreken. Het maakt me boos omdat de man zelf niet na een tijdje had kunnen bedenken dat hij fout zat. Het maakt me boos om dat dit verhaal niet op zichzelf staat. En ja, ik ben ook best geraakt dat de C. weer op deze manier in beeld is gekomen.

Zegen ons met ongemak

Dit boze blog sluit ik af met een zegen, die ik ooit eens van iemand doorgegeven kreeg. Woorden die me keer op keer helpen mijn ongemak en woede serieus te nemen. Ze zijn opgeschreven in 1985 door Ruth Fox, een benedictijnse zuster.

Moge God ons zegenen met ongemak bij gemakkelijke antwoorden, halve waarheden, en oppervlakkige verhoudingen zodat we diep vanuit ons hart mogen leven.

Moge God ons zegenen met woede bij onrechtvaardigheid, onderdrukking, en uitbuiting van Gods schepselen zodat we mogen werken aan rechtvaardigheid, vrijheid, en vrede.

Moge God ons zegenen met tranen om te vergieten voor hen die lijden aan pijn, verwerping, honger, en oorlog, zodat we onze handen kunnen uitstrekken om hen te troosten en om hun pijn in vreugde te veranderen.

En moge God ons zegenen met genoeg dwaasheid om te geloven dat we een verschil kunnen maken in de wereld, zodat wij kunnen doen waarvan anderen zeggen dat het niet gedaan kan worden.

Amen.

 

foto header: pixabay, Hans Hofer
4 comments on “Berichten over seksueel misbruik: Vreselijk!
 1. Avatar CorrieGM schreef:

  Dank. Mooi geschreven, terecht de zere plekken benoemd.

 2. Avatar Lineke schreef:

  Geraakt ben ik door je woorden en je woede! Terecht, vind ik…
  De woorden onder het kopje ‘schuld’ is juist datgene wat de pijn groter maakt…dat de schuld niet bekend wordt..

 3. Avatar Elien schreef:

  Wat heb je het integer verwoord, Janneke, ik voel je woede er vanaf spatten en kan het alleen maar eens met je zijn.

 4. Avatar Mar schreef:

  De c dragen is een grote verantwoordelijkheid, zo groot dat ik het niet meer aandurf,

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief