MENUMENU

Beschermende Beer

Onze kersverse blogger Anouk werkt als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze verbindt boeiende verhalen uit haar werk aan actuele thema’s .

‘Ik zit achter mijn computer en hoor Gijs aankomen. Een sloffend geluid van Gijs en zijn rollater. Hij komt het liefst 30 keer per dag even langs om te vragen of ik een cd’tje of een boek voor hem heb. Terwijl Gijs mijn kamer binnen sloft doe ik nog even of ik hem niet hoor en typ een email af. Ineens hoor ik achter me heel hard: BEER. Ik kijk achter me en daar staat een breed lachende Gijs met een gigantische knuffelbeer op zijn rollater. ‘Wat heb je daar nou?’ vraag ik aan Gijs. Een beer voor bescherming zegt Gijs standvastig.

In eerste instantie moet ik vooral lachen om bovenstaand voorval. Als ik later die dag de krant lees met vooral veel nieuws over vluchtelingen en oorlog in Syrië. Denk ik nog eens terug aan Gijs en zijn beer. Want wie of wat beschermt ons eigenlijk?

We zoeken allemaal veiligheid

We kennen allemaal situaties waarin we ons niet geheel veilig voelen. De huidige verhalen van mensen die weg vluchten omdat hun alle veiligheid is ontnomen lijkt bij ons juist onveiligheid op te roepen. Wie zijn deze vreemde mensen? Blijft het onderwijs van mijn kinderen op hetzelfde niveau als er kinderen van vluchtelingen in de klas komen? Kan ik nog steeds met de bus reizen als deze straks ook vol zit met vluchtelingen? Wat betekent het voor ons dorp als er ineens 200 vluchtelingen wonen? Legitieme vragen die allemaal lijken te gaan over (on)veiligheid en bescherming. Vluchtelingen ontheemd en op zoek naar veiligheid en bescherming in een ander land en wij als Nederlanders op zoek naar veiligheid en bescherming in onze eigen levens.

Ik denk aan Gijs en zijn gezellige gesprekjes en denk ineens: Zo’n beer is zo gek nog niet!

Wie/wat helpt jou om je veilig te voelen?

Een reactie op “Beschermende Beer
 1. Leendert van Dam schreef:

  Die Gijs komt me bekend voor. Leuk geschreven.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
7 november 2015
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars