Beschermende Beer

Onze kersverse blogger Anouk werkt als geestelijk verzorger in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Ze verbindt boeiende verhalen uit haar werk aan actuele thema’s .

‘Ik zit achter mijn computer en hoor Gijs aankomen. Een sloffend geluid van Gijs en zijn rollater. Hij komt het liefst 30 keer per dag even langs om te vragen of ik een cd’tje of een boek voor hem heb. Terwijl Gijs mijn kamer binnen sloft doe ik nog even of ik hem niet hoor en typ een email af. Ineens hoor ik achter me heel hard: BEER. Ik kijk achter me en daar staat een breed lachende Gijs met een gigantische knuffelbeer op zijn rollater. ‘Wat heb je daar nou?’ vraag ik aan Gijs. Een beer voor bescherming zegt Gijs standvastig.

In eerste instantie moet ik vooral lachen om bovenstaand voorval. Als ik later die dag de krant lees met vooral veel nieuws over vluchtelingen en oorlog in Syrië. Denk ik nog eens terug aan Gijs en zijn beer. Want wie of wat beschermt ons eigenlijk?

We zoeken allemaal veiligheid

We kennen allemaal situaties waarin we ons niet geheel veilig voelen. De huidige verhalen van mensen die weg vluchten omdat hun alle veiligheid is ontnomen lijkt bij ons juist onveiligheid op te roepen. Wie zijn deze vreemde mensen? Blijft het onderwijs van mijn kinderen op hetzelfde niveau als er kinderen van vluchtelingen in de klas komen? Kan ik nog steeds met de bus reizen als deze straks ook vol zit met vluchtelingen? Wat betekent het voor ons dorp als er ineens 200 vluchtelingen wonen? Legitieme vragen die allemaal lijken te gaan over (on)veiligheid en bescherming. Vluchtelingen ontheemd en op zoek naar veiligheid en bescherming in een ander land en wij als Nederlanders op zoek naar veiligheid en bescherming in onze eigen levens.

Ik denk aan Gijs en zijn gezellige gesprekjes en denk ineens: Zo’n beer is zo gek nog niet!

Wie/wat helpt jou om je veilig te voelen?

One comment on “Beschermende Beer
  1. Avatar Leendert van Dam schreef:

    Die Gijs komt me bekend voor. Leuk geschreven.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
7 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief