Beste wensen

In de eerste paar weken van het nieuwe jaar ontkom je er niet aan: de ‘beste wensen’. Vast goed bedoeld, maar wat wensen we elkaar nu eigenlijk écht?

Vaste formule

Ik doe mijn best om aan het begin van een nieuw jaar iedereen iets persoonlijks toe te wensen, maar als je al je familieleden/vrienden/collega’s af moet, dan kom je toch al gauw weer uit op een vaste formule. Meestal zijn er twee smaken: ‘gelukkig nieuw jaar’ of ‘de beste wensen’.

Die vaste dans komt elk jaar weer terug, met alle dilemma’s die daarbij komen kijken: ga je echt de hele familie en het hele kantoor langs, wat zeg je precies, geef je een hand of drie zoenen, wat doe je met de mensen die je eigenlijk niet zo mag?

The Peace

Het doet me denken aan de Anglicaanse kerk waar mijn man en ik in Engeland een tijdlang heen gingen. Een van de vaste onderdelen van de dienst was daar The Peace. De allereerste keer hadden we geen idee wat er gebeurde. Eerst werd deze tekst gelezen…

Jezus kwam in hun midden staan en zei: ‘Ik wens jullie vrede!’ … De leerlingen waren blij omdat ze de Heer zagen.
(Johannes 20:19-20, NBV)

…en vervolgens stond iedereen op en begon door elkaar te lopen, men omhelsde elkaar of schudde elkaar de hand. En telkens weer herhaalde men dezelfde woorden: peace be with you (‘ik wens je vrede’). Ook toen we daar nog niemand kenden werden we door mensen op de schouder getikt en vriendelijk toegelachen, handen werden geschud en ook wij kregen die vrede toegewenst. Het voelde eerst wat ongemakkelijk, maar al snel wisten we niet beter en maakten ook wij elke week ons rondje door de kerk.

De vrede van Jezus

Daar ontdekte ik hoe krachtig een vaste formule kan zijn, hoe standaard en saai die op het eerste gezicht ook kan lijken. In die Anglicaanse kerk wensten we elkaar eigenlijk elke week ‘de beste wensen’ toe. Want de vrede van Jezus, dat is meer dan alleen de afwezigheid van oorlog of ruzie. Zijn vrede staat voor innerlijke rust zonder zorgen, voor volledigheid en gaafheid, voor onderlinge liefde en harmonie.

Dat wens ik iedereen toe, voor elke dag van 2016.

2 comments on “Beste wensen
  1. Ik maak mensen nog wel eens aan het schrikken door ze “Heil en Zegen voor het nieuwe jaar” toe te wensen. 🙂

  2. Avatar mar schreef:

    hier kan dit ook wel eens gebeuren, maar dan heb ik meegemaakt aan de mensen die in je buurt zitten..
    Mooi gebaar..

1 Pings/Trackbacks for "Beste wensen"
  1. […] Klik hier om mijn blog ‘Beste wensen’ te lezen op MijnKerk.nl. […]

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
11 januari 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief