Beter een goeie buur…

Nu het buiten lekkerder wordt, komen we de buren weer vaker tegen. Gezellig, maar niet voor iedereen. Buren vechten hun ruzies steeds vaker via de rechter uit, kopte het AD laatst. In het eerste kwartaal van dit jaar zouden de meldingen met 34 procent zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Redenen hiervoor? Door minder persoonlijk contact ontstaat er steeds meer afstand tussen buren, en zo wordt de drempel lager om de strijd juridisch te voeren. We ruziën over typische Rijdende Rechter-verhalen. We ruziën over geluidsoverlast, erfafscheidingen, overhangende beplanting én cameraplaatsingen met minder privacy tot gevolg.

Waarde

Dat je letterlijk zo weinig afstand kan nemen van de situatie, maakt het voor beide partijen lastig als je in een burenconflict zit. Terwijl je juist zo veel aan elkaar kunt hebben. Als buren kun je echt van waarde zijn voor elkaar. Denk aan het praatje op straat, de aandacht voor de ander, een mooi kaartje in de brievenbus, dieren en planten die je tijdens de vakantie voor elkaar kunt verzorgen. Maar ook kunnen buren die een oogje in het zeil houden zorgen voor een veilig gevoel, én is het erg handig om een reservesleutel bij de hand te hebben.

Hoe hou je de band met je buren goed? We geven je een paar tips:

Praat met ze

Ga je verbouwen, heb je ergens een bouwvergunning voor aangevraagd, ga je een feestje geven, spoken de kinderen ’s nachts, heb je een huilbaby, zég dit dan. Door hen voor te bereiden en een gesprek te voeren, kweek je begrip.

Leer elkaar kennen

Even stoppen op straat en vragen hoe het met de ander gaat schept een band. Vraag de ander eens op de koffie. Ook kun je een jaarlijks feestje organiseren voor je naaste buren of de straat. Dit is een makkelijke manier om eens een praatje te maken.

Zorg voor elkaar

Een kaartje in de bus bij ziekte of rouw, of gewoon een kerstkaartje voor de feestdagen. Een ouderwets pannetje soep of een bloemetje. Deze kleine gebaren betekenen vaak veel voor de ander.

Kom buiten

Het buitenleven maakt dat we een ander kunnen tegenkomen. Dus wil je een goede band met je buren, zorg dat je buiten komt zodat je ze in elk geval kúnt tegenkomen. Verstop je niet achter dichte gordijnen, maar pak je voortuin of balkon aan en sta open voor een gezellig praatje.

Leen spullen uit en durf zelf te lenen

Onderling contact waarbij je elkaar helpt, versterkt de onderlinge band. ‘Samen leven’ geeft een gevoel van buurtveiligheid en het is ook nog eens gezellig. Je ziet steeds meer dat er buurten zoals eco-wijken bestaan, waarin buurtbewoners spullen van elkaar lenen, om zo het buurtgevoel (en de duurzaamheid) te versterken.

Check of ze overlast ervaren

Misschien heb jij helemaal niet door hoe hard het klinkt als je ’s ochtends vroeg op je hakken door het huis loopt of als de muziek ’s avonds aanstaat. Check of de buren overlast ervaren van je huisdier. Misschien blaft de hond op de dagen dat je weg bent de boel bij elkaar. Bespeel je een instrument? Overleg dan welk tijdstip het handigst is.

Zorg dat je elkaar ook weer niet te vaak ziet

Als je te veel op elkaars lip zit, zie je en weet je te veel van elkaar en dat kan irritaties geven. Zorg daarom voor een ‘gezonde’ afstand. Daarvoor kan een schutting een goed begin zijn.

Heb jij nog meer tips en/of een mooi verhaal over de goede band met je buren. Laat het ons weten!

 

Foto van Burendag

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
29 mei 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief