Biddag en de kleur van geld

In de jaren tachtig had de groep Hollywood Beyond een hit met het nummer ‘What’s the colour of money?’ Het bleek een one-hit-wonder te zijn. Na dit succes hebben we van de band niet veel meer gehoord. Dat is jammer want het was een goed lied. Het gaat over de balans tussen werken en geld verdienen. Een geschikt lied voor vandaag, biddag voor gewas en arbeid.

What’s the colour of money
what’s the colour of money?
Don’t tell me that you think it’s green
me I know it”s red.

De kleur van geld

‘What’s the colour of money’ is een uitdrukking die gebruikt wordt om bij een aankoop voorzichtig na te gaan of iemand deze aankoop wel kan betalen. Welke kleur heeft jouw geld, dat is: heb je genoeg geld om dit te betalen? Red or green, sta je rood of heb je voldoende saldo?
In een interview legt Mark Rogers, de zanger van Hollywood Beyond, uit dat dit lied, wat hem betreft, niet gaat over die vraag of iemand kredietwaardig is.  In het poptijdschrift Smash Hits vertelde Mark wat hij bedoelt met de kleur van geld. “Well, according to the lyrics, it was not green nor gold, but red, why? Because there’s always a bit of sweat and toil in it, almost like a little bit of blood,”

Bloed, zweet en tranen

‘What’s the colour of money’ gaat over wat geld je eigenlijk kost. Om geld te verdienen moet je moeite doen.  Het maakt in wezen niet uit welk werk je doet. Of het thuis is, op een kantoor, voor de klas of in een fabriek.  Je moet uren maken, je best doen, taken afronden of klanten tevreden houden. Geld verdienen kost tijd, energie en moeite. Soms geeft werk je voldoening, omdat het zinvol is of gezellig of leuk. Maar er zijn ook dagen dat je niet veel zin hebt, baalt, weinig successen behaalt of tegenslag hebt.  Het salaris wordt aan het einde van de maand keurig overgemaakt. Wat is de kleur van jouw geld? Je zou willen dat het groen is, maar vaak is het rood, omdat het je ‘bloed, zweet en tranen’ heeft gekost.

Een zegen over je werk

Vandaag is het ‘Biddag voor gewas en arbeid’. In veel kerken wordt vanavond een korte gebedsdienst gehouden om Gods zegen te vragen over je werk en over de oogst van het land. Velen van ons leven tegenwoordig niet meer dicht bij de natuur. Als we brood nodig hebben gaan we naar een winkel, wanneer het op is halen we nieuw. We zijn niet meer direct afhankelijk van oogst of misoogst. We werken hard voor ons geld en worden beloond voor een prestatie. Toch weten en beseffen we dat het niet alleen maar eigen verdienste is. Ten diepste zijn we kwetsbaar. Je kunt zomaar je baan kwijt raken. Niet iedereen krijgt een eerlijk en voldoende salaris.

Bidden om balans

Veel mensen werken te hard.  Ze gaan gebukt onder een hoge werkdruk, raken opgebrand. Hollywood Beyond roept ons in het lied ‘What’s the colour of money’ op om steeds te blijven nadenken of werk en verdienste nog in balans zijn. Mark zegt daarover: “The song has no solutions and it has no ending, it’s just asking why – why do you have to give up so much to get something which has relatively no value but which is so necessary?”

Geld is nodig en noodzakelijk, maar niet ten koste van alles. Het is ook niet vanzelfsprekend.  Het is goed om daar op een dag als vandaag, ‘Biddag voor gewas en arbeid’ bij stil te staan en over na te denken.

Sta jij vandaag stil bij ‘Biddag voor gewas en arbeid’ ? 

 

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
14 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief