Bidden is moeilijk, maar dat is hardlopen ook

Woensdag hadden we een blog over de reis van gebed die iemand maakte. Ik herkende er veel in. Tegelijk blijf ik oefenen. Want bidden is een geloofsoefening.

Ben je een trouwe sporter? Volgens mij ben je dan best uniek. Want veel mensen beginnen wel met sporten maar stoppen toch weer naar een tijdje. Sportscholen helpen me graag aan een jaarabonnement, maar alleen rond september en januari is het er echt druk. Steeds bedenken ze nieuwe varianten sport zodat ze je weer even boeien. Daarom nu een paar gebedsvarianten om je opnieuw uit te dagen.

Vandaag suggesties voor oefenen in gebed:

Bid een bestaand gebed

Het onze Vader is natuurlijk de eerste tip, met google vind je natuurlijk genoeg anderen. Hieronder aan het blog een bestaande van Maarten Luther uit de 16e eeuw.

Luisteren

Luister biddenonderweg.org Dit is een bijbellezing en gebedsuitnodiging van de Jezuïeten, misschien is de stijl even wennen maar dan juist kan het je raken ‘want even nieuw’.

Dank-app

Installeer een app als grateful en bedenk dagelijks – oh nee, soms, waar je dankbaar voor bent

Kaarsje

Loop een kerk binnen en brand een kaarsje en bid daarbij voor iemand die kracht nodig heeft, of troost. Of brand een kaarsje hier op de site!

Steen

Zoek een steen buiten, en neem ‘m een tijdje mee in je zak. Bedenk je gebed en leg de steen weer ergens neer en spreek je gebed uit.

Zing

Zing een lied met een gebed. Bijvoorbeeld Psalm 84 van Psalmen voor Nu.

Schrijf

Schrijf een brief aan God. Inspiratie op doen? Lees eerst een brief van God!

Vraag gebed

Sporten kan je niet uitbesteden. Bidden wel! Probeer maar: App een bekende met de vraag om voor je te bidden. Als je zelf even niet kan bidden.

Welk gebed probeer jij vandaag uit?

Voorbeeldgebed van Maarten Luther

Blijf bij ons, heer, wanneer het avond wordt

Heer, blijf bij ons, want het is avond
en de nacht zal komen.

Blijf bij ons en bij uw ganse Kerk
aan de avond van de dag,
aan de avond van het leven,
aan de avond van de wereld.

Blijf bij ons
met uw genade en goedheid,
met uw troost en zegen,
met uw woord en sacrament.

wanneer over ons komt
de nacht van beproeving en van angst,
de nacht van twijfel en aanvechting,
de nacht van de strenge, bittere dood.

in leven en in sterven,
in tijd en eeuwigheid. Amen.

Nog meer lezen over gebed? Deze bijvoorbeeld.