Bidden voor aardbevingsslachtoffers in Groningen

Via de Protestantse Kerk kwam deze week de oproep om morgen, zondag 30 juni, te bidden voor de aardbevingsslachtoffers in Groningen. Zelf las ik de oproep via Facebook en bekeek ik ook de eerste reacties daarop. En zoals gebruikelijk is op Sociale Media, maar ik nog steeds niet normaal vind en ook nooit hoop te vinden, werd er bijna direct veroordelend en/of lacherig gereageerd.

AU

Twee dingen die me raken. De lacherigheid, nonchalance over de aardbevingen in Groningen én de manier van uiten op Facebook etc. Steeds vaker kies ik er voor om de ‘opmerkingen’ gewoon niet aan te klikken, maar soms ontkom je er niet aan en word je meegezogen in een manier van uiten waar in mijn beleving de honden soms geen brood van lusten.

Geraakt

Zover ging het in deze reacties overigens gelukkig niet, maar het raakte me wel. Uiteraard omdat ik zelf in de provincie Groningen woon, middenin het aardbevingsgebied. Behalve slachtoffer van de aardbevingen die zijn ontstaan door de winning van aardgas, zijn we in dit gebied vooral slachtoffer geworden van bureaucratie.

Aardbevingsslachtoffers

De bevingen die er tot nu toe zijn geweest, hebben geen directe slachtoffers geëist, maar de gevolgen er van zijn groot. Angst voor grotere bevingen, maar zeker ook de enorme procedures rond schadevergoeding, herstel, verstevigen van woningen of zelfs het compleet slopen van woningen en hele woonwijken.

Aangesproken

Een aantal weken geleden heb ik een ‘open  brief’ gestuurd naar het Dagblad van het Noorden, gericht aan minister Wiebes en zijn partijgenoot Ton Elias, die allebei nogal denigrerende opmerkingen maakten over de aardbevingen in Groningen. Tot mijn eigen verbazing werd daar enorm op gereageerd en toen minister Wiebes onlangs weer bij ons in de provincie was, mocht ik hem spreken en bood hij zijn excuses aan voor de in zijn ogen ‘idiote’ opmerking die hij had gemaakt.

Excuses

Soms zeg je ‘per ongeluk’ iets zonder het zo te bedoelen en gaat zo’n ‘verspreking’ een eigen leven leiden. Ik vind het top als je dat dan ten overstaan van iedereen toegeeft en er je excuses voor aanbiedt. Op Sociale Media is dat wat mij betreft toch nog anders. Daar kun je nog over je reactie nadenken voordat je op enter of verzenden klikt. En eventueel kun je het ook nog weer verwijderen.

Verbondenheid

De oproep van het Platform Kerk en Aardbeving om te bidden voor de aardbevingsslachtoffers in Groningen vind ik heel waardevol. Ze voegen er aan toe: ‘Het is onze opdracht als kerk om getuige te zijn van hoop en van solidariteit. Laat dit een zondag zijn van verbondenheid met gedupeerde en bezorgde bewoners uit de regio’.

Goud

Als je die verbondenheid voelt, zou ik het geweldig vinden dat je mee bidt. Voel je die verbondenheid niet, ook goed. Niemand is verplicht. Maar er is nog iets anders dan het dan ook maar gelijk veroordelen of er lacherig over doen. Iets van spreken is zilver, zwijgen is goud……  (goud is overigens Gronings voor goed! 😉)

3 reacties op “Bidden voor aardbevingsslachtoffers in Groningen
  1. Avatar Christ Mol schreef:

Goedemiddag Mevr/Mn

Ik heb u reactie gelezen en uiteraard is het goed om ook voor de gedupeerde van de aardbeving van Groningen te bidden dus ook voor u, ik zeg ook omdat er tegenwoordig nog meer gebeurtenissen zijn hier in Nederland! Laat mijn een paar voorbeelden geven,
    Bijvoorbeeld in Amsterdam, Utrecht en misschien bij nog meer steden?, zijn de huizen aan het verzakken, vele kerken worden gesloopt of hebben een andere bestemming gekregen! Joodse mensen die zich niet meer veilig voelen in Nederland een land dat ze altijd al als Nederlander in vrijheid mochten leven!
    Natuurlijk is dat van u ook een gebeurtenis die er in hakt maar ik hoop dat aan die andere gebeurtenissen dan ook genoeg aandacht aan wordt besteed!
    Bidden doe je namelijk voor iedereen die in nood zit en als het je zelf betreft raakt het zeker nog meer!
    Ik vindt u oproep zeker een oproep om voor te bidden, maar bedenk ook dat er nog meer mensen in nood zitten en daar mag ook voor gebeden worden!!!
    Ik wens u alle sterkte toe en ik hoop dat er snel een goede oplossing aan komt!
    En dat we de HEERE aanspreken mogen voor de aardbeving in Groningen maar dus ook voor alle andere schrijnende gevallen!!!

De vriendelijke groet,
    En GODS ZEGEN toegewenst,
    U Broeder in geloof,
    Christ Mol

• Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Ik ben het helemaal met u eens dat er voor zoveel meer gebeden kan en mag worden.
      Even voor de duidelijkheid, het is geen oproep van mij om te bidden voor aardbevingsslachtoffers, maar van het Platform Kerk en Aardbeving. De Protestantse kerk in Nederland deelde deze oproep afgelopen week.
      Het gaat mij er niet zozeer om waar we wel of niet voor zouden moeten bidden, dat mag wat mij betreft iedereen zelf bepalen.
      Het ging mij meer om de lacherige of belachelijk makende reacties daarop. Dat vind ik erg jammer.

Hartelijke groeten,
      Marleen

• Avatar Christ Mol schreef:

Beste Marleen,

Lachen en het belachelijk maken is zeker niet goed en ik hoop ook dat na u reactie daarop ze op andere gedachten zullen komen, en een reactie geven in zoiets als sorry?
        ik heb wel vaak de indruk dat ze zulke dingen schrijven om belangrijk gevonden te worden en daarbij niet nadenken hoeveel mensen ze hiermee kunnen schaden.

Ik wil u nog bedanken voor u snelle reactie,

De vriendelijke groet,

Christ Mol.