Bidden voor Frankrijk

Als Anouk een viering voorbereidt, vraagt ze zich af of de verstandelijk gehandicapte bewoners iets meekrijgen van de gebeurtenissen in Parijs. Wat volgt is verbazingwekkend. Pray for paris.

Het geweld dat mensen elkaar afgelopen week in Frankrijk aandeden zit nog vers in ons geheugen. Ik hoor verhalen van angst, wanhoop en onzekerheid maar ook verhalen van hoop en licht. In de voorbereiding op de kerkdienst vraag ik me af wat onze bewoners hebben meegekregen van de aanslagen in Frankrijk. Het nieuws uit de wereld komt hier soms wel en soms ook niet binnen. En vaak moet je goed kijken en luisteren om te zien wat nieuws als dit voor impact heeft. Ik besluit Frankrijk te noemen in het gebed en verder te kijken wat zich aandient.

Terwijl ik de paaskaars op de gebruikelijke plek zet komt één van de bewoners binnen met een propje in zijn hand. Hij geeft mij het propje en gaat snel op een stoel zitten. Ik open het verfrommelde papiertje en zie een foto van brandweermensen die aan het helpen zijn in Frankrijk. Ik loop met de foto naar de bewoner die mij het propje kwam brengen. Als ik naast hem ga zitten wijst hij naar de foto en vouwt zijn handen.

Pray for Paris

Deze vraag ontroert me. Hoewel hij niet kan praten, weet hij mij duidelijk te maken dat we moeten bidden voor Frankrijk. Hij is duidelijk met ontferming bewogen. Hij heeft het nieuws niet alleen gezien hij wil ook iets doen en vraagt mijn woorden voor zijn gebed.

Tijdens de voorbeden vraag ik of hij naast me komt staan en of hij de foto wil vasthouden. Terwijl hij naast me staat bidden we voor de mensen in Frankrijk om licht en om kracht. Voordat ik Amen kan zeggen, roept een andere bewoner door de zaal: ‘Ja, bidden voor Frankrijk, geen oorlog maar vrede.’

Terwijl deze woorden nog nagalmen, besef ik dat dit is hoe wij licht kunnen brengen. Met ontferming bewogen zijn door een foto, een vraag zonder woorden of door een uitroep voor vrede! Zo kunnen we allen op onze eigen manier licht brengen ook als de woorden daarvoor ontbreken!

‘Ja, bidden voor Frankrijk, geen oorlog maar vrede.’

2 comments on “Bidden voor Frankrijk
  1. Avatar muurmans schreef:

    mooi!

  2. Avatar Tineke Ebing schreef:

    hopen en bidden om vrede, wat een ontroerend verhaal. Wij kunnen zoveel leren van deze kinderen.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
16 november 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief