En toch bid ook ik voor Andries Knevel

Afgelopen zondag publiceerden we een filmpje waarin ik op de vraag inging: hoe kun je bidden? Deze week klinkt er een oproep van de EO om te bidden voor Andries Knevel die ernstig ziek is. Op die oproep komen veel reacties. Medeleven, kaarsjes, gebeden. Bij een kaarsje van dominee Janneke bij Mijnkerk.nl werd door veel mensen een eigen wens of gebed gezet. Veel mensen leven mee. Maar er waren ook vragen op de sociale media: Heeft bidden zin? En opnieuw: hoe kun je bidden?

De EO verzamelde een aantal reacties. Wat me opvalt is dat veel mensen boos reageren. Als bidden zou helpen, waarom lost God dan niet alle ellende in de wereld op? Waarom laat God dat gebeuren? En hoe kun je dan in die God geloven?

God is niet overal verantwoordelijk voor

Ik vind de oproep van de EO heel sympathiek. En wekelijks roep ook ik mensen op om mee te bidden voor mensen die ziek zijn of zorgen hebben. Of iets moois gaan doen en ergens dankbaar voor zijn. Geloof ik dat God dan overal de hand in heeft en alles op kan lossen of voor alles gezorgd heeft? Nee. Dat geloof ik niet. Inderdaad, in zo’n God zou ik ook niet kunnen geloven. En ik vind het ook best moeilijk als ik het gevoel heb dat mijn gebed niet ‘verhoord’ wordt. Dat iemand doodgaat of maar niet beter wordt. Of dat het toch misgaat met iemand. Maar toch blijf ik bidden.

Aandacht geven en vragen

Waarom heeft bidden voor mij dan wel zin? Omdat bidden voor mij niet een verlanglijstje opsturen is, zoals aan Sinterklaas, waarvan je maar moet afwachten of je krijgt wat je vraagt. Bidden is voor mij aandacht geven aan mensen en aandacht vragen van God. Dat is wat mensen voelen als je zegt: ik bid voor je. Ze voelen even aandacht. En dat geeft moed.

Verbinding

En het verbindt mij met hen, of wie voor mij bidt: hen met mij. Ik vond het zo mooi om te horen dat mensen die verhuisd waren uit mijn kerk nog elke avond voor de kerk en voor mij baden. Daar word ik stil van. Ik sta er niet alleen voor, voel ik dan. Ik voel me verbonden met hen en met God.

En toch bid ik

Ondanks dat mijn gebed niet altijd verhoord wordt, en ondanks alle ellende die ik zie, blijf ik toch bidden. Want het verbindt me met andere mensen en met God. Zij, en ik, staan er niet alleen voor. God geeft aandacht aan ons. In onze zorgen en onze vreugden. Daarom heeft bidden voor mij zin. En bid ook ik voor Andries Knevel, de mensen in Aleppo, zieke vrienden en bekenden, en voor jou, als je dat wilt.

Vind jij bidden ook moeilijk omdat het niet altijd wordt verhoord? Hoe ga je daarmee om?

Foto: Long Thiên (Flickr.com)

Een reactie op “En toch bid ook ik voor Andries Knevel
  1. Mar schreef:

Het is zeker mooi als er voor je gebeden wordt,mik denk wel dat voorandries knevel heel veel gebeden wordt. Ik zou best eens met hem mee willen naar moldavie om mijn granny te bezoeken..het is een sympathieke man met hart voor de mensen