Bijbel in cellofaan

Het was even slikken voor een van mijn beste vrienden. “Waarom baseer je je roman nou op een verhaal uit de Bijbel? Dat is toch een verschrikkelijk boek?”

Hij associeerde de Bijbel met zijn oma die van ‘meneer pastoor’ elk jaar een kind moest krijgen en nauwelijks een eigen leven had gehad. “Dat gebeurde met dat boek in de hand.” Ik knikte. “Inderdaad.” “Hoe kun jij daar nu iets mee hebben?” Hij keek me echt vertwijfeld aan. “Ik ken je nu toch al heel erg lang.”

Algemene ontwikkeling

Ik legde hem uit dat ik de Bijbel als een verzameling van literaire teksten zie. Het gaat over zoekende mensen, vragende mensen, poogt antwoorden op aloude vragen te geven, maar roept direct ook weer vragen op. “En alleen al omdat onze cultuur er zo door is beïnvloed, vind ik dat je wel moet weten wat er in staat.” Hij schudde zijn hoofd. “Ik heb ooit een Bijbel gekregen, die zit nog in het cellofaan. Ik weiger het te lezen.” Ik zag tranen in zijn ogen, vanwege zijn oma. Maar toch wilde hij nog steeds weten waarom ik het een mooi boek kan vinden. “Want ik wilde ook zeker niet dat mijn kinderen het zouden lezen.” Ik vind dat het bij je algemene ontwikkeling hoort. Mijn nichtje had onlangs in het Rijksmuseum ‘ondertitels’ nodig bij een schilderij van de kindermoord in Bethlehem. En hoeveel literatuur wordt niet onbegrijpelijk wanneer je niet iets van de Bijbel weet?

Poëzie

“Voor jou ga ik het lezen.” Hij klinkt vastberaden. Ik wist dat er iets bijzonders gebeurde. Het cellofaan ging van dat boek en hij probeerde onbevangen te lezen. Het leed van zijn oma bleef tussen de regels door binnenkomen. Het bleek om de naam van de Allerhoogste te gaan, ‘Heer’, dat werkte bij hem niet. Toen ik hem zei dat hij daarvoor ook de ‘Eeuwige’ kon lezen, keek hij opgelucht. De Naardense Bijbel die ik hem aanraadde gaf hem de ervaring dat hij poëzie las. “Wat een vertaling kan doen!”

Ik heb niet de drang om mensen te ‘bekeren’. Wat ik vooral wil is dat mensen de rijkdom van bijbelverhalen ervaren, of ze nu gelovig zijn of niet. “Waarom is uitleg alleen aan predikers voorbehouden?” Ik heb vast strijdlustig gekeken, aan de glimlach van mijn vriend te zien. De Bijbel voor Ongelovigen van Guus Kuijer vind ik dus een mooi initiatief. Zo blijft de Bijbel een boek van álle mensen.

 

Afbeelding: Kindermoord in Bethlehem, Corneliszn van Haarlem (Rijksmuseum Amsterdam)

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
17 december 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief