Aandachtig bijbelen

Het meest verkochte, vertaalde en gelezen boek uit de geschiedenis: de Bijbel.

Mijn katholieke opvoeding bevatte nauwelijks lezen in en bestuderen van de Bijbel. Dat kwam pas écht aan de orde, toen ik zo’n 15 jaar geleden het kloosterleven ontdekte. Toen ik medio dit jaar de oproep zag, om mee te lezen met de nieuwe versie van de Naardense Bijbel, aarzelde ik geen moment. Goede boeken, ik ben er gek op!

Mee lezen

Het was een prettig proces om twee boeken van de vernieuwde versie mee te mogen lezen: Prediker en Richteren werden mij toevertrouwd. De woordkeus bij een vertaling is belangrijk. Het ene woord is het andere niet en kan nét die nuancering aanbrengen, die voor het verhaal nodig is. Hoe handig bleek biblija.net dat sinds kort debijbel.nl heet. Een mooie digitale bibliotheek, waar behalve bijbelse teksten veel achtergrondinformatie te vinden is. De nieuwe frisse – nog niet complete – versie met veel beeldmateriaal was even wennen, maar ik vond er al snel de weg. Met online middelen én mijn eigen vertrouwde Willibrordvertaling uit 1995 ging ik aan de slag.

Prediker

Het boek Prediker neem ik regelmatig door. Net als Spreuken, Job, een aantal Psalmen en de deuterocanonieke boeken Jezus Sirach, Wijsheid en een deel van Baruch, hoort Prediker tot de Joodse Wijsheidsliteratuur. De inhoud wordt toegeschreven aan koning Salomo. Ik houd van deze tijd, grens en cultuur overschrijdende ervaringen, die nog herkenbaar te plaatsen zijn in mijn eigen leven. Het was een ontmoeting met bekende teksten.

Richteren

Richteren kende ik minder goed, daarom was het een uitdaging daar doorheen te wandelen. De nieuwe ontmoeting met profetes Debora raakte me behoorlijk. Wat een krachtige voorbeeldvrouw! Een vrouwelijke rechter was een uitzondering in die tijd. Debora was een wijze leidsvrouwe, ook voor belangrijke mannen. Zij wees de machthebbers  in niet mis te verstane taal op hun tekortkomingen en aarzelde niet om zelf ten strijde te trekken tegen de Kanaänieten. Een periode van 40 jaar rust volgde. Een doener, denker en ziener, een profetes beschreven in een lied. Ze heeft me nog een tijd bezig gehouden.

Met aandacht

Het rustig en herhaaldelijk doorlezen van deze twee bijbelse boeken heeft me de waarde van de zogenaamde Lectio Divina herbevestigd: aandachtig en gefaseerd de teksten tot me nemen. Lectio, lezen van de tekst, wat staat er? Meditatio, de tekst overwegen. Oratio, de tekst innemen door te bidden. Contemplatio, de tekst smaken door het wezen ervan te pakken. Zelf de tekst worden als het ware. Snel Bijbel snuffelen werd gaandeweg weer aandachtig bijbelen. Lezen en leven, het scheelt maar één  letter!

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
27 november 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief