Bijbellezen lastig? Verwacht niet altijd ‘iets’!

Als je ook maar een beetje over geloof nadenkt, weet je dat de bijbel ‘erbij’ hoort. Waarom is het dan vaak een worsteling om door de boeken van de bijbel heen te ploegen? Misschien verwachten we wel te veel.

Naast het feit dat de bijbel in een andere tijd is geschreven, niet alle boeken als een roman weglezen, daarbij overal verzen staan genoteerd en de letters niet al te groot zijn, kan het ook zo zijn dat je de druk van de verwachting voelt. De verwachting dat je aangesproken moet worden. Dat er een tekst uit moet springen en je hart wordt ‘geraakt’ zoals dat dan zo geestelijk wordt gezegd. Dat er iets bovennatuurlijks gebeurt zodra je de teksten leest en dat er iets groots in jou gebeurt.

Ook social media doen mee aan de verheerlijking van het ‘grootse’. Die roepen dat het leven een aaneenschakeling is van bijzondere, spectaculaire momenten. Dát zijn de momenten die we met de wereld delen. Maar het grootste deel van het leven bestaat voor veel mensen nog altijd uit gewone, alledaagse dingen zoals tandenpoetsen en naar het werk gaan. De zon die elke dag opkomt en weer ondergaat. Het opstaan en je bed weer opzoeken. Zelfs de discipelen die door Jezus voor een belangrijke taak werden geroepen waren gewoon aan het werk.

Leg de verwachting opzij

God spreekt zeker door teksten heen, maar leg die verwachting dat hij door elke specifieke tekst specifiek tot jou spreekt en er dan iets staat te gebeuren opzij en begin gewoon met lezen. Lees bijvoorbeeld de oude verhalen van Jakob en Esau vanuit een nieuwsgierigheid zonder dat je daarbij een hemelflits of zelfs maar een eyeopener verwacht. Ongeestelijk? Welnee.

Probeer eens een bijbelboek in zijn geheel te lezen, zonder dat je druk voelt dat je het persoonlijk moet maken. Gewoon lezen en daarna bedenken waar je mee bezig bent, waar je je zorgen over maakt of waar je blij om bent. Dat hoeft geen uren te duren. Probeer God bij deze gedachten te betrekken, bij dat alledaagse van jouw leven. Grote wonderen, krachtige woorden, we geloven dat dat kan. En tegelijkertijd is God soms ook juist te vinden in een zachte fluistering van de wind. Onhoorbaar voor de roepers, de grote verwachters, de sprekers. Hoorbaar voor de mensen die niet zoveel van zichzelf verwachten.

> naar een bijbel-lees-tip

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
20 januari 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief