MENUMENU

Bitchfight

Bitchfight. Twee weken geleden hoorde ik dit woord voor de eerste keer. Het duurde even voordat het echt bij mij landde.

Inmiddels begrijp ik dat het gaat om jonge meiden die met elkaar in de clinch liggen. Beter gezegd: die met elkaar het gevecht aan gaan. Want beide willen populair zijn. Beide willen populairder zijn dan de ander. Ze steken elkaar naar de kroon. De twee meisjes zaten een dag bij mij in een klas. Twee leuke meisjes om te zien. Beide mooi, lang haar, knappe, verzorgde koppies. Twee aardige meisjes, zo te horen.

Jaloezie

Bitchfight. Waarom doe je zoiets? De beide meiden willen gezien worden. Maar niet tegelijk. Waarom niet? Waarom zijn ze niet gewoon vriendinnen in plaats van kijvende bitches? Is jaloezie de oorzaak? “Een tevreden geest geeft een goede gezondheid”, zegt de Bijbel ergens. “Jaloezie knaagt aan je botten”. Een waarheid als een koe.

Waardevol

Of is het het verlangen naar erkenning, er bij horen. Dat is zó’n algemeen menselijk verlangen. Dat zie je bij kinderen, jongeren, volwassenen. Soms kom ik stokoude mensen tegen die mij er nog van willen overtuigen dat ze van waarde zijn. Als dominee heb ik dan echt de neiging om te gaan preken: u hoeft mij niet te overtuigen, hoor. Ik ben er al van overtuigd dat u waardevol bent. Niet omdat u zulke bijzondere dingen hebt gedaan, niet omdat u zo aardig bent of er zo goed uit ziet. Nee, u bent waardevol, want God vindt u waardevol.

Uniek

Lieve bitches, all over the world. Verzoen je met elkaar. Probeer elkaar te zien als een uniek schepsel van God. Dat er mag zijn. Dat er toe doet. Jij bent waardevol. En de ander even zo goed. Echt. Daar hoef je niet voor te vechten. Dat is zo. Om Jezus’ wil. “Wat moet ik hier verder nog over zeggen? God houdt van ons. Voor wie zouden wij dan nog bang moeten zijn?” (Romeinen 8:11 Bijbel in Gewone Taal)

2 reacties op “Bitchfight
 1. Ivonne schreef:

  Mooi gezegd, en op meerdere situaties toepasbaar: probeer elkaar te zien als uniek schepsel van God. Als je dat wilt en kunt hoef je helemaal niet te vechten.

 2. marina schreef:

  ik heb niet het vermoeden dat die bitches gelovig zijn? Doen die dan zo? Eigenlijk weet ik het antwoord al, ja heel gelovige mensen kunnen zich ook verlagen tot ordinair gescheld.

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
31 oktober 2015
Kaarsjes:
 •  

  mijn grote liefde

  dat wij samenkomen en dat je echt definitief gaat kiezen voor mij en onze kleine meid. ik hou van je met heel mijn hart. Laat ons alstublieft samen gelukkig worden. Dit is mijn liefste wens. ik wil je gelukkig maken en al mij n liefde geven.
 •  

  Mijn ouders

  Het spijt mij dat ik jullie niet kon geven wat ik graag wilde geven als zoon. En dit spijt me oprecht . Ik mis jullie .
 •  

  mijn ouders

  Dat zij veilig en behouden mogen aankomen bij mijn oom en tante. Dat zij eveneens veilig en behouden huiswaarts mogen keren en thuis arriveren
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars