Bitchfight

Bitchfight. Twee weken geleden hoorde ik dit woord voor de eerste keer. Het duurde even voordat het echt bij mij landde.

Inmiddels begrijp ik dat het gaat om jonge meiden die met elkaar in de clinch liggen. Beter gezegd: die met elkaar het gevecht aan gaan. Want beide willen populair zijn. Beide willen populairder zijn dan de ander. Ze steken elkaar naar de kroon. De twee meisjes zaten een dag bij mij in een klas. Twee leuke meisjes om te zien. Beide mooi, lang haar, knappe, verzorgde koppies. Twee aardige meisjes, zo te horen.

Jaloezie

Bitchfight. Waarom doe je zoiets? De beide meiden willen gezien worden. Maar niet tegelijk. Waarom niet? Waarom zijn ze niet gewoon vriendinnen in plaats van kijvende bitches? Is jaloezie de oorzaak? “Een tevreden geest geeft een goede gezondheid”, zegt de Bijbel ergens. “Jaloezie knaagt aan je botten”. Een waarheid als een koe.

Waardevol

Of is het het verlangen naar erkenning, er bij horen. Dat is zó’n algemeen menselijk verlangen. Dat zie je bij kinderen, jongeren, volwassenen. Soms kom ik stokoude mensen tegen die mij er nog van willen overtuigen dat ze van waarde zijn. Als dominee heb ik dan echt de neiging om te gaan preken: u hoeft mij niet te overtuigen, hoor. Ik ben er al van overtuigd dat u waardevol bent. Niet omdat u zulke bijzondere dingen hebt gedaan, niet omdat u zo aardig bent of er zo goed uit ziet. Nee, u bent waardevol, want God vindt u waardevol.

Uniek

Lieve bitches, all over the world. Verzoen je met elkaar. Probeer elkaar te zien als een uniek schepsel van God. Dat er mag zijn. Dat er toe doet. Jij bent waardevol. En de ander even zo goed. Echt. Daar hoef je niet voor te vechten. Dat is zo. Om Jezus’ wil. “Wat moet ik hier verder nog over zeggen? God houdt van ons. Voor wie zouden wij dan nog bang moeten zijn?” (Romeinen 8:11 Bijbel in Gewone Taal)

2 comments on “Bitchfight
  1. Avatar Ivonne schreef:

    Mooi gezegd, en op meerdere situaties toepasbaar: probeer elkaar te zien als uniek schepsel van God. Als je dat wilt en kunt hoef je helemaal niet te vechten.

  2. Avatar marina schreef:

    ik heb niet het vermoeden dat die bitches gelovig zijn? Doen die dan zo? Eigenlijk weet ik het antwoord al, ja heel gelovige mensen kunnen zich ook verlagen tot ordinair gescheld.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
31 oktober 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief