Blijf bij jezelf op jullie trouwdag

Natuurlijk wil je rekening houden met je bruiloftsgasten, maar jullie trouwdag is en blijft altijd jullie feest. Ik wil je daarom echt op het hart drukken dat je bij jezelf blijft, hoe moeilijk dat soms ook is.

Ik las in de krant de etiquette-rubriek van Beatrijs. Deze dame heeft er voor gestudeerd om te weten ‘hoe het heurt’. Ze geeft anderen tips over hoe zich te gedragen in allerhande sociale  situaties. Ik ben helemaal niet met etiquette opgevoed en vond de rubriek van Beatrijs vooral vermakelijk. Deze keer ging het over het huwelijk.

Meebetalen betekent meebepalen

De vraagsteller gaf aan dat haar ouders en schoonouders samen de helft van de bruiloftskosten zouden betalen en dat ouders daardoor verwachtten ook inspraak te hebben in de bruiloft an sich. Beatrijs vond, als ik het me goed herinner, het logisch dat meebetalen ook betekent: meebepalen.

Boomgaard in plaats van kroonluchters

Ik was er een beetje beduusd van. Ouders en schoonouders die mee mogen bepalen hoe jouw bruiloft eruit ziet? Wij vroegen destijds aan onze beide ouders welke vrienden ze graag een kaart wilden laten sturen en daar bleef het bij. En ze meebetalen ligt toch volledig aan de financiële situatie van zowel bruidspaar als ouders. Wij voelden alle ruimte om onze bruiloft op onze eigen unieke manier vorm te geven. Met hamburgers in plaats van een diner. Op blote voeten in een boomgaard, in plaats van in een zaal met kroonluchters.
Er zijn heel wat ongeschreven regels als het gaat over trouwen en ook veel onuitgesproken verwachtingen. De afgelopen jaren spraken mijn lief en ik talloze bruidsparen in de aanloop naar hun dag. Ook toen verbaasde ik me er soms over hoe een bruiloft een strijdtoneel kan worden van verwachtingen van derden. Hoe dat soms leidde tot inschikken (en ongemakkelijke situaties) voor het bruidspaar of licht teleurgestelde ouders en verdere familieleden. Die hamburgers waren volgens sommige vrienden wel wat karig…

Het is jullie trouwdag

Mijn lief en ik hebben al een aantal keer huwelijkscursussen geven. Hierbij komen allerlei aspecten van het huwelijk en het samenleven ter sprake. Hierin bespreken we ook vaak de bruiloft zelf. We tippen aanstaande bruidsparen telkens weer: bespreek wat je wilt. Wees open over je ideeën naar je naasten. Zorg dat op tafel komt welke onuitgesproken verwachtingen er spelen. En wat je omgeving ook denkt, het is jouw feestje. Natuurlijk is het voor iedereen het leukst als je een beetje rekening houdt met je gasten. Maar het enige wat echt ‘heurt’ is dat je ‘ja’ zegt.  Blijf vooral bij jezelf. Zodat je aan het einde van de dag samen kunt zeggen: dit was echt onze dag!

Hoe heb jij jouw trouwdag ervaren? Of…als je trouwplannen hebt: hoe ga jij hiermee om?

One comment on “Blijf bij jezelf op jullie trouwdag
  1. Avatar Marij-ke schreef:

    Het is nu bijna 50 jaar geleden. Hoe hebben wij de dag ervaren als heel voor ons zelf als positief.Wij bleven ons zelf en daar was niet iedereen het mee eens dat blijft, die mensen houd je altijd. Maar ja je zit er wel mee je komt het ook in de Bijbel tegen dat geeft aan dat er niets nieuws
    onder de zon is.

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
27 mei 2019
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief