Blog Geesje: “Mijn zoon kreeg een feestje in zijn hoofd”

We lopen vanaf de parkeerplaats richting het centrum van een pittoresk Duits plaatsje. De straat bestaat uit scheve vakwerkhuizen met geraniums. Vakwerk in alle soorten en maten voor zover je hier kunt kijken.  Een prachtig straatje vind ik en ik sta stil om een foto te maken. ‘Ik vind dit een rotstraat!’, hoor ik naast me. Zoonlief van zeven kijkt demonstratief naar de grond. Waarom dan? Vraag ik. ‘Van al die vakjes begint er een feestje in mijn hoofd…’

Vakwerk

Zoonlief is erg gevoelig voor prikkels en dit straatje met drukke vakwerkpatronen was hem echt teveel. Al die zwart op witte vierkantjes die niet in een vast patroon op elkaar aansloten, maar ieder huis weer ietsjes anders, ietsje schever of juist rechter. Teveel visuele input tegelijk. Gelukkig kon ik zijn aandacht sturen naar de mooie bloemmotieven op de deuren, weg van het drukke lijnenspel daarboven. Het feestje in zijn hoofd kreeg iets meer rust.

Knettergek

Ik vond het prachtig gevonden, dat feestje in je hoofd. Ik begreep meteen wat er scheelde. Een volwassen vrouw met ADHD vertelde me ooit dat haar hoofd aanvoelde als een kleine ruimte met de radio en de tv aan, waarin ze dan ook nog eens drie gesprekken probeerde te volgen. Als je gevoelig bent voor prikkels is het leven in deze maatschappij soms een enorme uitdaging. Ik herken het gevoel van wanneer ik in die grote winkel loopt, waar je toch niet gek bent! Ik word er knettergek van. Knipperende lichten, harde geluiden, felle reclames, overal beelden en letters en vormen die je aandacht vragen.

Veelkleurigheid

Gods schepping is een stuk rustiger voor mijn gevoelige zoon. Hij heeft geen last van duizenden ruisende blaadjes aan een boom en geniet van een tuin vol veelkleurige bloemen. Hij kan minutenlang kijken naar het gekrioel in een bijenkast, racende regendruppels op een raam of het kolken van een wolkendek. We zijn niet voor saaiheid gemaakt, maar voor de veelkleurigheid van Gods schepping, die toch steeds weer rust uitstraalt.

Wat is jou teveel? En waar word jij rustig van?

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
13 augustus 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief