‘Mama, slak zegt klak!’

Mijn dochter staat op het punt een naaktslak te vermoorden. Grijp ik in of laat ik het gebeuren? Je leest het hier.

“Neeeee!”, brul ik als ik zie wat er bijna staat te gebeuren. Dochter Nienke (3) staat klaar om met haar vierwieler een naaktslak te vermoorden.

De dood van dieren is een onderwerp waar ik in korte tijd regelmatig mee geconfronteerd word.  Zo overleed konijn Eppie een week voor ze het had voorzien op een naaktslak aan een acute hartstilstand. Nienke en ik stonden erbij. Ik moest ter plekke verzinnen hoe ik er, op de beste wijze voor Nienke, mee om moest gaan. Ik besloot dat Nienke hem nog mocht aaien. Ze was erbij toen we hem in een doos deden. En hebben hem begraven met een tekening van Nienke. “Eppie is een beetje dood”, mompelt ze af en toe. Verder horen we haar er niet over, dus het is me onbekend wat voor impact het op haar heeft.

Afscheid van een mooi schepsel

Een paar dagen na de dood van Eppie stapte Nienke op een slak. “Mama, slak zegt klak!”. Een slak die krak zegt, wederom een afscheid van een mooi schepsel. Ik leg haar uit dat de slak in zijn huisje woont. En dat als het huisje kapot is, de slak dood gaat. “Net als Eppie!”, beaamt Nienke.

Ik probeer het luchtig te houden. De tip om te zeggen dat een dier dat sterft ‘een sterretje is geworden’ en ‘nu in de hemel is’ heb ik aangehoord en er niets mee gedaan. Gelukkig maar, want mijn zus vertelde later over een kindje dat doodsbang werd als er veel sterren te zien waren. “Allemaal dood!”, aldus het kindje. En de hemel is iets moois, iets fijns. De link naar overlijden en naar de hemel gaan, daar vind ik Nienke nog te jong voor.

Voor dieren zijn we lief

Ze staat op het punt om over de naaktslak heen te rijden. Ik ben net op tijd, til de slak op en zet ‘m in het gras. “We rijden hier niet over dieren heen, voor dieren zijn we lief!”, zeg ik belerend.

Nog dezelfde avond sla ik na een grondige jacht een mug dood op de muur. Nienke kijkt met een frons naar de bloedvlek op de muur… Ik sta met mijn mond vol tanden.

Opvoeden… Leuk, maar soms ook best moeilijk.

Foto: Elias Gayles

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
10 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief