MENUMENU

‘Mama, slak zegt klak!’

Mijn dochter staat op het punt een naaktslak te vermoorden. Grijp ik in of laat ik het gebeuren? Je leest het hier.

“Neeeee!”, brul ik als ik zie wat er bijna staat te gebeuren. Dochter Nienke (3) staat klaar om met haar vierwieler een naaktslak te vermoorden.

De dood van dieren is een onderwerp waar ik in korte tijd regelmatig mee geconfronteerd word.  Zo overleed konijn Eppie een week voor ze het had voorzien op een naaktslak aan een acute hartstilstand. Nienke en ik stonden erbij. Ik moest ter plekke verzinnen hoe ik er, op de beste wijze voor Nienke, mee om moest gaan. Ik besloot dat Nienke hem nog mocht aaien. Ze was erbij toen we hem in een doos deden. En hebben hem begraven met een tekening van Nienke. “Eppie is een beetje dood”, mompelt ze af en toe. Verder horen we haar er niet over, dus het is me onbekend wat voor impact het op haar heeft.

Afscheid van een mooi schepsel

Een paar dagen na de dood van Eppie stapte Nienke op een slak. “Mama, slak zegt klak!”. Een slak die krak zegt, wederom een afscheid van een mooi schepsel. Ik leg haar uit dat de slak in zijn huisje woont. En dat als het huisje kapot is, de slak dood gaat. “Net als Eppie!”, beaamt Nienke.

Ik probeer het luchtig te houden. De tip om te zeggen dat een dier dat sterft ‘een sterretje is geworden’ en ‘nu in de hemel is’ heb ik aangehoord en er niets mee gedaan. Gelukkig maar, want mijn zus vertelde later over een kindje dat doodsbang werd als er veel sterren te zien waren. “Allemaal dood!”, aldus het kindje. En de hemel is iets moois, iets fijns. De link naar overlijden en naar de hemel gaan, daar vind ik Nienke nog te jong voor.

Voor dieren zijn we lief

Ze staat op het punt om over de naaktslak heen te rijden. Ik ben net op tijd, til de slak op en zet ‘m in het gras. “We rijden hier niet over dieren heen, voor dieren zijn we lief!”, zeg ik belerend.

Nog dezelfde avond sla ik na een grondige jacht een mug dood op de muur. Nienke kijkt met een frons naar de bloedvlek op de muur… Ik sta met mijn mond vol tanden.

Opvoeden… Leuk, maar soms ook best moeilijk.

Foto: Elias Gayles

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
10 juli 2014
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars