Zomeravond voor een buurman

Elke buurt heeft zo zijn eigen markante, opvallende personen. Een verslag van een heerlijke zomeravond. In de hoop dat er nog velen zullen volgen!

Zomer. Lange dagen, de zon die op dakterrassen aan de overkant van de straat schijnt. Slippers onder spijkerbroek. Vakantiegevoel terwijl je moet werken. Voetbal en wielrennen. Eindeloos geluk van de komkommertijd.

Vanavond sjokte ik voor de wedstrijd Duitsland-Algerije naar snackbar Lente aan de Vierambachtstraat. Sigaretten halen.

Terwijl ik de straat oversteek roept Bobby, mijn overbuurman, mij. “Buurman, heb je sigaretje voor mij?” Ik moest ontkennen. Hij schudde teleurgesteld zijn hoofd. Bobby. Waarschijnlijk had hij ook al bot gevangen bij de Turkse koffietent een eindje verderop. Ik loop verder.

Bij de snackbar aangekomen zie ik op een kleine TV in een bovenhoek Henk Spaan zijn column voordragen in zo’n studio die voor huiskamer moet doorgaan. We wachten even met afrekenen, de eigenaar en ik. Spaan heeft een mooie column over Dirk Kuijt. Laat dat maar aan Henk over. Even later draagt Hugo Borst zijn voetbal literaire steentje bij. “Dirk is zo’n voetballer die nooit hoger dan tussen een 6,5 en een 8 zal halen.” Het is een compliment. Op z’n Rotterdams.

Ik reken af en zeg gedag. ‘ Fijne avond buurman’ klinkt het. Geen kort geknik zonder woorden, geen afgemeten ‘dag’. Nee. ‘Buurman’. Buurman als aanspreektitel in de wijk. Ik word er blij van.

Terwijl ik terugloop naar huis, langs de Turkse koffietent (de Turkse vlag prijkt er trots naast de Nederlandse. Oranje vlaggetjes hangen er ook) zoek ik Bobby. Meestal zit hij nog wel, onder een van de kastanjes in de laan, maar hij is al vertrokken. Bobby, mijn overbuurman.

Foto: Luke Price

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 juli 2014
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief