Blue Valentine: Als liefde niet wordt gewekt

De achterkant van het rode Valentijnshart is voor sommige mensen blauw. Omdat ze iemand ontzettend missen.

Sometimes it lasts in love, and sometimes it hurts instead‘, zong Adele. Liefde kan blijven en liefde kan verdwijnen. Als je richting Valentijnsdag bij bloemisten, drogisten, snoep- en kaartenwinkels komt, lijkt het alsof iedereen eraan meedoet. Dat spel van heimelijk verliefd zijn, openlijk uitspreken, proberen, proeven, op weg gaan. Maar sommigen zijn alleen gebleven of alleen achter gebleven.

Kwetsbaar

Mijn Kerk-volgers stuurden me verhalen over hun ‘Blue Valentine’. Over waarom ze even of al langer niets hebben met Valentijnsdag. Door rouw om het verlies van iemand van wie ze gehouden hebben. Omdat een geliefde is doodgegaan of weggegaan, soms zelfs met een ander. Of omdat ze wel iemand in hun leven zouden willen hebben, maar niet krijgen. Ik las hoe liefde en het gemis daarvan pijn kunnen doen. En dat die pijn je er zelfs van kan weerhouden je weer open te stellen voor de liefde. Als je de pijn kent, durf je het dan weer aan? Je voelt je kwetsbaar als je weer contacten aangaat waarbij je hoopt op meer.

Passie

Liefde kan pijn doen. Beide zitten in het woord passie: liefde en lijden. Niet voor niets noemen we het verhaal van Jezus’ lijden de ‘Passie’ (of ‘the Passion’.) De weg van zijn liefde deed hem enorm pijn. Tegelijkertijd zien we ook iets anders: liefde gaat niet zonder lijden. Ik heb nog nooit een pijnloos liefdesverhaal gehoord. Ik heb wel gehoord hoe je door de pijn heen opnieuw zicht kunt krijgen op de liefde. Net zoals Jezus’ verhaal ook niet ophield bij zijn lijden. God begon opnieuw in zijn relatie met ons.

Geduld

En zo is het in de liefde tussen mensen ook. Om weer open te staan moet je door de pijn heen – sorry, het is de enige manier. Een nieuwe liefde zal weer pijn gaan doen. Maar daar zul je ook weer de kracht voor krijgen. Het bijbelse liefdesgedicht Hooglied zingt: ‘Meisjes van Jeruzalem, wek de liefde niet, laat haar niet ontwaken, voordat zij het wil.’ Het kost heel wat om je weer open te stellen en ook om geduld op te brengen. Maar blijf erin geloven, er is iemand die meelijdt…

Afbeelding: Tree decorated for Valentine’s Day in San Diego, California, Johntex

One comment on “Blue Valentine: Als liefde niet wordt gewekt
  1. Avatar m. schreef:

    mensen verlangen naar iets wat niet is, maar ook als je een relatie hebt kan je het gevoel hebben dat je iets mist. Dat feit van een liefde in je leven wil niet zeggen dat deze je alles kan geven waar je naar verlangt, het is dus niet altijd zaligmakend, zoals we het vaak zien in films en reclame enz.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
10 februari 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief