Geloof alles of niks voor Riks van Boer zoekt vrouw

Een onverwachte wending bij de finale van Boer zoekt vrouw. Riks, voor wiens gevoel van romantiek ik geen stuiver had gegeven, bleef niet achter met niks. De citytrip met Marit bleek voor hem helemaal niet zo’n debacle te zijn geweest. ‘Je weet pas wat je had als je het mist’. En dat was Nicole. Zij zat de hele tijd in zijn gedachten. Daarom kon Marit daar niet doorheen breken. Arme Marit. Maar blij was ik voor Riks. En hij was ontroerd. Eindelijk brak er iemand door hem heen. En geloof was daarvoor heel belangrijk.

Riks gelooft; hoe belangrijk is geloof in een relatie?

Al bij de eerste gesprekken bij de speed-date vroeg Riks of het een probleem was om naar de kerk te gaan. Vond ik een gedurfde vraag. Maar waarom eigenlijk? Als dat nou toch belangrijk voor je is, dan stel je die vraag. Maar wie stelt hem nog tegenwoordig? Hoe hoog staat geloof op jouw lijstje van dingen die je belangrijk vindt in een relatie? Voor Riks ver  bovenaan. Na of gelijk aan de plaats van zijn kinderen. En die gaan mee naar de kerk. Punt uit. In de gesprekken bij de kerk in Canada wordt heel duidelijk dat geloof en kerk voor hem een breekpunt is. En dat wordt het ook. Voor zijn vrouwen.

De vrouwen van Riks geloven het wel

Als eerste van de drie haakte Claudia af. In een interview zegt ze: ‘ Ik denk dat we uiteindelijk qua ideeën niet overeen zouden komen met elkaar, dat zie ik nu op tv.’ Voor haar speelde meer mee dan alleen geloof, ook de eenzaamheid van het afgelegen leven in Canada.

Voor Eline was het geloof echt een breekpunt. Eline zegt in een interview: ‘ Riks’ loyaliteit aan het geloof siert hem, maar gaf mij een enorm benauwd gevoel.’ Geloof bleek meer dan een ‘sociaal aspect’ van het leven, zoals ze begrepen had uit het introductiefilmpje. Ze stond open om Riks ‘inclusief zijn geloof’ beter te leren kennen. Maar toen duidelijk werd dat Riks nooit open zou staan voor een relatie met iemand die niet op dezelfde manier in het leven staat wat betreft het geloof, brak er iets voor Eline. Het bezoek aan de kerk was voor haar daarin doorslaggevend. In de opvoeding van de kinderen, waaronder haar zoon Maury, zou het zich wreken dat ze niet op dezelfde manier in het leven staan. Dus vertrok ze vrijwillig.

Marit liet zich niet weerhouden door de christelijke achtergrond van Riks, die in het interview met haar door de vragensteller ‘conservatief’ wordt genoemd. Hmm, geloof is dus conservatief…

Marit zegt: ‘Ik heb zelf ook een christelijke achtergrond, bid en lees ook uit de bijbel, dus zijn geloof heeft mij niet weerhouden om te schrijven. Ik stond ervoor open en respecteerde het ook, maar ik ben wel van mening dat je er samen uit moet komen. Tijdens de logeerweek vond ik het ‘extreme’ wel meevallen. Riks bidt voor het eten en leest zijn kinderen voor uit de bijbel. We zijn een ochtend naar zijn kerk geweest, maar hij heeft ons verder niets opgelegd.’ Typisch hoe hetzelfde de een benauwt en de ander meevalt. Hoe dwingend is geloof in een relatie? Marit kwam in ieder geval niet door het pantser van Riks heen; en Riks kreeg steeds meer gevoelens voor een vrouw die op dezelfde manier in het leven staat als hij: Nicole. Marit had geen schijn van kans.

Is geloven in een relatie ‘ik sta hier en ik kan niet anders’?

Geloof is voor Marit wel iets ‘waar je samen uit moet komen’. Dat klinkt mooi, maar hoe doe je dat? Heb jij ervaring met iemand die juist wel of juist helemaal niet op dezelfde gelovige manier in het leven staat? Veel mensen die eerst niet zo veel belang hechten aan de overeenkomst in geloven, zie ik later worstelen met wat ik maar noem ‘geloven in je eentje, maar wel in een relatie’. En ik herken aan de andere kant ook wel de starheid die partners kunnen ervaren als de ander vasthoudt aan zijn geloof als iets dat hij of zij samen wil delen. Geloof is iets persoonlijks, maar het is ook iets om te delen. En hoe deel je dat stukje als je daar niet met elkaar in overeenkomt. En kun je elkaar daarin naderen? Of houdt geven en nemen daar op? Is het meer ‘take it or leave it’?

Respect voor Riks

Bij Nicole zie ik Riks loskomen. In een filmpje hoe goed ze elkaar kennen ontspant Riks en toont hij veel meer aandacht dan hij in de afleveringen aan zijn vrouwen leek te geven. Ik heb meer respect gekregen voor Riks. Voor Risk is geloof en kerk niet alleen vorm, maar ook inhoud. Als iemand over het belang van de kerk begint, denk ik vaak: ja, maar wat betekent het inhoudelijk voor je? Hoe bepaalt geloof hoe jij in het leven staat? En ook al is Boer zoekt vrouw geen podium om dat verder uit te diepen, het zit er wel bij Riks. En dan is het mooi dat hij met Nicole, zoals hij zegt ‘geloof kan delen en samen kan bidden’. En dan bid ik voor iedereen voor wie dit een worsteling is. Als je partner zo leuk is, maar je geloof niet deelt, het misschien zelfs flauwe kul vindt of het gedoogt. Of als je partner het juist zo belangrijk vindt, dat het jou benauwt. En voor iedereen voor wie geloof en kerk een breekpunt is of is geworden. En voor iedereen voor wie de kerk daarin een kwalijke rol heeft gespeeld, omdat bij twee geloven op een kussen, de duivel ertussen zou slapen. Of voor wie voor de veilige weg binnen geloof en kerk koos, en de liefde van zijn leven misliep.

Wat is jouw verhaal met geloof en kerk in je relatie?

2 comments on “Geloof alles of niks voor Riks van Boer zoekt vrouw
  1. Avatar Marijke Bezemer van Doorne schreef:

    Twee geloven op één kussen daar slaapt de duivel tussen. Door dit schrijven gingen mijn gedachten naar een gesprek van vanmorgen. Een trouwdag waar aan gedacht werd. Ik vroeg hadden jullie een trouwtekst? Ja uit Korintiërs 3. vers 14,15 door het vuur heen gered worden wat er ook gebeurd. Als het fundament sterk is kan er niets gebeuren dan word je gered. Je mag weer opklimmen uit het dal. Zomaar gewaar worden dat het ook gebeurd werden we samen stil van.

  2. Avatar Mart schreef:

    Geloven deed ik wel in ‘iets’, maar volkomen stuurloos, zonder houvast. In een omgeving opgevoed en volwassen geworden waarin geloof volledig buiten de beleving valt was mogenlijk geloven in ‘iets’ voor vele al een te hoge drempel om over te discussiëren. Toen ontmoette ik mijn partner, hij is gelovig opgevoed als zoon van een gelove moeder en agnostische vader. Geloof heeft hem houvast gebracht en een soort template voor normen en waarden. In zijn leven is hij verder van de kerk komen te staan, in onze relatie ben ik juist dichter bij het geloof gekomen.

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
30 april 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief