MENUMENU

Boos worden is menselijk, boos blijven is onmenselijk

Komt het stoom ook wel eens uit je oren als iemand iets gedaan of gezegd heeft waar je heel erg boos van wordt? Het kan me opvreten. Hoe kun je ervoor zorgen dat dát niet gebeurd?

Normaal

Boos worden is heel normaal. Zo menselijk als wat. Het is een logische reactie als iemand afspraken niet nakomt, je negeert, je onterecht van iets beschuldigt, over je roddelt, je heel erg teleurstelt of op wat voor manier dan ook je kwetst of pijn doet. Dat je dan boos wordt is heel menselijk. Maar is boos blijven dat ook?

Boosheid vreet op

Ik hoorde laatst iemand zeggen: ‘Boos worden is menselijk, maar boos blijven is onmenselijk.’ Soms ben ik er erg goed in om boos te blijven. Dan voed ik die boosheid met allerlei gedachten en met andere dingen die ik zie bij iemand op wie ik boos ben: ‘Zie je wel!!’ Het vreet me op, en ik heb er niets aan. Helemaal niets. Ik krijg er geen gelijk van, en zelfs als ik het zou krijgen, zou het niet genoeg zijn om mijn boosheid te luwen. Die is dan te hoog opgelaaid.

Snel uitpraten

Boosheid is menselijk. Het is een begrijpelijk gevoel. Maar wel een gevoel dat je snel moet uiten en uitpraten, anders gaat het een eigen leven leiden. Als je het uitpraat kan het zelfs je vriendschap of je relatie versterken. In de bijbelse Spreuken staat: “Je hebt meer aan een vriend die boos op je is, dan aan een vijand die heel vriendelijk tegen je doet.” (27:6) Jezus vindt het oplossen van boosheid belangrijker dan dat je aandacht aan God besteedt: “Stel dat je in de tempel bent om een offer te brengen aan God, en dat je dan opeens bedenkt dat een ander boos op je is. Laat dan je offer bij het ​altaar​ achter. Ga eerst snel naar die ander toe en maak het goed. Daarna kun je terugkomen om je offer te brengen.” (Matteüs 5: 23, 24)

Eigen leven leiden

Als boosheid een eigen leven gaat leiden, dan zal de ruzie niet gauw ophouden: “Als je snel boos wordt, maak je een ruzie erger. Blijf dus kalm, dan houdt de ruzie vanzelf op.” (Spreuken 15:18)

Ruzie

Boos worden is menselijk, maar boos blijven is onmenselijk. Er komt maar ruzie van die niet meer te stoppen is, en uiteindelijk ook niet meer gaat over waar je boos over geworden bent. Of zoals Spreuken zegt: “Als je melk lang schudt, wordt het boter. Als je iemand op zijn neus slaat, gaat die bloeden. En als je iemand slaat die boos is, komt er ruzie.” (30:33)

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
17 september 2018
Kaarsjes:
 •  

  Vluchtelingen.

  In gedachten en gebed denk ik aan hen die gevlucht zijn terwijl ik de kaars ontsteek. Leg het in gebed neer in de hand van God.Heer wees met hen die een moeilijke weg gaan vol onzekerheid in hun bestaan. Heer ik vraag u om kracht om moed en vertrouwen. Heer ontferm u over hen en allen om hen heen wees hen en ons nabij help ons op de weg die wij gaan amen.
 •  

  Jula en haar vader, moeder en broertje

  troost en kracht in het leven zoals het gegeven is.
 •  

  Mezelf

  Voor een tweede kindje... En vertrouwen dat God voor mij zal zorgen. Dat er niet weer opnieuw complicaties zullen zijn. Heer ik bid u om.een wonder. Ontferm u over ons!!!
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars