MENUMENU

Bowie, Lazarus en de dood

De dood van David Bowie kwam voor velen onverwacht. Na zijn dood luisteren we anders naar zijn nieuwste album.

Look up here, I’m in heaven.  

I’ve got scars that can’t be seen.

I’ve got drama, can’t be stolen.   

Everybody knows me now.

Met de kennis van nu horen we hoe David Bowie op zijn laatste album over zijn eigen dood zingt.


Bowie kent de dood goed. Zijn half-broer Terry koos in 1985 zelf voor de dood. In interviews vertelde Bowie over zijn angst diezelfde weg te gaan. In 2004 werd Bowie getroffen door een hartaanval. Kwam de dood hem nu halen? Nee, nog niet, maar op het podium zagen we Bowie niet meer terug.

Anderhalf jaar geleden klopt de dood weer bij Bowie op de deur. In de vorm van een ongeneeslijke kanker deze keer. We zien de dood uit de kast komen, onder het bed zitten, de dood grijpt en graait naar Bowie. Bowie vecht met de dood.

Leven met de dood

Bowie geeft dit lied de titel ‘Lazarus’ en verwijst daarmee naar de Bijbelse Lazarus. Lazarus is een vriend van Jezus die sterft. De bijbel vertelt hoe Jezus Lazarus uit de dood opwekt. Hij roept Lazarus uit het graf, Lazarus komt naar buiten “… en er zat een doek om zijn gezicht…” (Johannes 11: 44) Wanneer je naar de clip van Bowie kijkt lijkt er geen misverstaan mogelijk (al weet je dat bij Bowie nooit), Bowie is Lazarus. Levend met de dood, levend als in extra tijd. Tot de dood hem definitief kwam halen.

This way or no way. 

You know, I’ll be free.

Just like that bluebird. 

Now ain’t that just like me.

 foto: Rosana Prada
3 reacties op “Bowie, Lazarus en de dood
 1. marina schreef:

  de sfeer van dit lied is ijselijk, wat je ziet, wat je hoort, wat je voelt, wetende dat hij er niet meer is en dit opgenomen heeft met de wetenschap dat hij er niet meer zou zijn ….moet vreselijk zwaar zijn om dit te hebben gedaan, en toch de kracht gekregen om het te doen, een echt kunstenaar, zijn laatste levenswerk.

 2. evert conradi schreef:

  Indrukwekkende clip en muziek !!

 3. Ckaese schreef:

  een andere muzikale bijdrage:
  https://www.youtube.com/watch?v=Z1BQ_ER3IBQ

Deel dit verhaal:
Auteur van de week

Geschreven door:

Thema: Blog
12 januari 2016
Kaarsjes:
 •  

  De zoon van m'n vriendin die weer terecht is

  God zij dank, hij is terecht!
 •  

  M'n vriendin en haar gezin

  Haar 17-jarige zoon is sinds 12 februari vermist. God, maak dat hij snel een teken van leven geeft. Maak dat hij geen verkeerde mensen tegenkomt en zelf geen verkeerde keuzes maakt. Wees met hem en bescherm hem alstublieft. En wees met zijn ouders en broer en alle anderen die zich zorgen maken.
 •  

  Mijn dochter

  Mijn dochter is zich gaan verdiepen in de Koran. Ze heeft een Marokkaanse vriend. Niet hij zet haar daar toe aan, maar zelf wil ze de mogelijkheden ontdekken. Ze heeft de hele Koran al doorgelezen en is nu aan de Bijbel begonnen. Ik kan het alleen maar toejuichen. Voor ons gezin zal het nog wel eens lastig zijn, maar ik begrijp haar en geniet van onze gesprekken. Ik wil voor ons gezin bidden.
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars