Brutalen hebben de halve wereld; vriendelijke mensen de hele

Ik kan me zo ergeren aan vergaderingen waarin een paar mensen het woord hebben. En dus hun zin kunnen doordrukken. Soms lijkt het wel of wie het hardst schreeuwt altijd zijn zin krijgt. Toch houdt Jezus ons voor dat je met vriendelijkheid meer geluk hebt.

Altijd aan het woord

Nu ben ik zelf ook wel zo’n type die nooit zijn mond kan houden in een vergadering. Ik neem graag actief deel aan een vergadering en heb ook het gevoel iets bij te kunnen dragen. En volgens mij is daar ook niks mis mee. Ik ben alleen wel eens gruwelijk de mist in gegaan dat achteraf (of net op tijd) mensen zich niet gehoord voelden. Het is flauw om dan te antwoorden: zeg dan ook eens wat! Want iedereen zit anders in elkaar. Sommigen spreken en vormen zo hun gedachten terwijl anderen luisteren. Zij hebben evenveel recht om hun stem te laten horen en daar moet je ruimte voor geven.

Verleidelijk

Het is wel eens verleidelijk om met het spreken degenen die luisteren te vlug af te zijn. Om als een vergadering spannend is de besluitvorming naar je toe te trekken. Dan gaat het recht van de sterkste gelden en niet meer de kracht van argumenten. De euforie die ik zou voelen van een besluit in mijn voordeel zou denk ik toch van korte duur zijn. En het besluit zou ook niet houden. Nauwelijks draagvlak. Tegenwerking. Iets anders zou beter zijn denk ik.

Vriendelijk zijn

‘Het echte geluk is voor mensen die vriendelijk zijn’, zegt Jezus in de Bergrede (Matteüs 5). Je bent niet zomaar vriendelijk als je correct met mensen omgaat, maar wel als je dat vanuit je hart doet. Zachtmoedig heet dat. Met een zacht gemoed. Niet hard om een strijd te winnen, maar zacht om mensen de ruimte te geven.

Best moeilijk

Het is niet altijd makkelijk om met een zacht gemoed mensen te benaderen, zeker niet als ze het hard spelen. Mensen die niet makkelijk praten kunnen ook nog wel eens de neiging hebben uit frustratie er van alles uit te gooien, onredelijk en bot. Maar dan ben je te laat. Allebei. Ook als je makkelijk praat. Dan heb je over mensen heen gepraat.

Brutale mensen hebben de halve wereld, wordt gezegd. En vaak lijkt dat waar. Maar iemand die vriendelijk is, heeft de hele wereld.

Wanneer lukt het jou wel of niet om vriendelijk te zijn of te blijven?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
3 september 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief