Buren: je hebt het er mee te doen

Wij hebben zelf, door studietijd en verhuizingen, door het hele land vrienden wonen. Al die verre vrienden zijn heel waardevol voor ons en ze staan voor ons klaar, maar als je een kopje suiker nodig hebt, of iemand die voor je planten zorgt tijdens je vakantie, dan heb je meer aan die goede buur.

Het is de kunst om van geluidsoverlast een buurtfeest te maken, Loesje

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Het is een oud spreekwoord, maar er zit een kern van waarheid in. De kennismaking met onze buren, al heel wat jaren geleden was er één die het spreekwoord bevestigde. Ik had uit het oude huis een pan met geschilde aardappels en hutspotgroente meegenomen. Zodat we na het klussen konden eten en dan nog even door. Ik had gedacht aan borden en bestek, maar niet aan de stamper. Daar stond ik dus, in schilderskleren aan de deur van onze nieuwe buren. Na die stamper is het nog heel vaak voor gekomen dat er over en weer wat geleend werd. Of een handje geholpen, pakketjes aangenomen, een feestje bij elkaar bezocht… Wij hebben geboft met goede buren, aan alle kanten.

Nu de pakketjes bij de buren worden afgeleverd, leer ik die ook beter kennen, Loesje

Maar niet overal is het kennen van de buren gesneden koek en een goede relatie met ze hebben al helemaal niet. Je hoeft geen vrienden met ze te zijn, maar een prettig contact is veel waard. In een rijtjeshuis wonen op een dorp helpt er zeker aan mee om elkaar een beetje te leren kennen in de buurt, ook het krijgen van kinderen en de ontmoetingen in het speeltuintje op de hoek. Maar het is ook een kwestie van moeite doen, het contact aangaan, een praatje maken, elkaar uitnodigen en belangstelling tonen. Ik zeg niet dat dat altijd makkelijk is. Soms liggen je buren en jij elkaar niet zo. Dan is er sprake van overlast of is er iets vervelends gebeurd wat het contact heeft verpest. Praat er eens met een ander over. Bijvoorbeeld met die verre vriend die met wat afstand kan kijken en tips kan geven hoe je het contact kunt herstellen. In heftige conflicten kan een andere buurtbewoner, een  dominee of een wijkagent soms wat betekenen met bemiddeling. Want of het contact nu goed of minder is, je hebt het maar met je buren te doen.

Sociale zekerheid: dat je zeker weet dat je buren je teruggroeten, Loesje

Hoe is jouw contact met je buren?

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
26 november 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief