Bye bye Facebook of heb ik geen keuze? #deletefacebook

Facebook ligt onder vuur vanwege het verzamelen van allerlei data van gebruikers. Arjen Lubach riep iedereen op om zijn Facebook-account te verwijderen. Maar heb je eigenlijk wel een keuze? En als je wel een keuze hebt, handel je daar dan ook naar?

Bye Bye Facebook

Zondag liet Arjen Lubach zien hoeveel data Facebook van ons verzamelt. Het zijn niet alleen gegevens die wij bewust aan Facebook geven, maar vooral gegevens die Facebook verkrijgt door ons te volgen in ons surf- en belgedrag. Schandalig? Misschien wel, maar waar het eerst veel mensen koud liet, misschien uit naïviteit, worden we nu wakker, omdat data van miljoenen gebruikers in handen zijn gekomen van een malafide campagnebureau Cambridge Analytics. Lubach maakte het Facebook-event ‘ByeByeFacebook‘ aan en riep iedereen op woensdagavond zijn Facebook-account ook te verwijderen. Doe jij mee? Of heb je eigenlijk geen keuze?

Tekst gaat hieronder verder

Selectieve verontwaardiging

Dat je weldegelijk een keuze hebt blijkt wel uit het feit dat er telkens alternatieven opkomen, ook voor Whatsapp, dat ook in handen is van Facebook. Alleen redden die het steeds niet. Omdat we er niet voor kiezen. Zeggen dat er dus geen alternatief is voor Facebook klopt niet.

Bovendien hebben we Facebook toestemming gegeven om veel over ons te weten te komen. En dan gaat het niet alleen over je privacy-instellingen, maar ook gewoon over wat je zelf op Facebook ‘knalt’. We posten foto’s met locatie en namen van vrienden. Daarbij taggen we bedrijven, winkels, horeca waar we gebruik van maken. We delen winacties van bedrijven enzovoorts. En wat doet Facebook? Die maakt dankbaar gebruik van onze bereidheid om gegevens over onszelf te delen. Ze moeten toch ook ergens geld aan verdienen?

Verontwaardiging over het gedrag van Facebook is in die zin dus ook wel wat selectief. We hebben een keuze, maar we maken hem niet.

Kunnen we zonder?

Toch is daarmee niet alles gezegd. Natuurlijk hebben we nooit toestemming gegeven voor het sleepgedrag van data zoals Facebook dat nu laat zien. Hoewel daar nog wat op af te dingen valt, want wie checkt zijn privacyinstellingen werkelijk en leest de veranderde voorwaarden? We hebben meer toestemming gegeven dan we denken en handelen erg naïef.

Maar als je dan een keuze zouden willen maken om ons Facebook-account te verwerken, kún je dan ook die keuze maken? Kan je zonder Facebook? Ik vind dat best lastig als ik zie wat Facebook me brengt. De vijf belangrijkste dingen heb ik maar eens op een rijtje gezet:

  1. Ik heb meer/weer contact met (oude) bekenden die ik anders niet zou hebben.
  2. Ik weet meer van de mensen om me heen, waardoor ik weet hoe het met ze gaat.
  3. Mensen komen vaker op mijn persoonlijke blog, als ik er iets over post.
  4. Ik krijg tips en wordt op de hoogte gehouden van dingen die me interesseren.
  5. De uitwisseling met collega’s en vrienden in verschillende groepen vind ik waardevol.

Zou ik Facebook missen? Ja! Heb ik dan nog een keuze? Ja!

Geen gemakkelijke keuze

Ja, ik heb een keuze. Maar het is geen gemakkelijke keuze, omdat we er op allerlei manieren belang bij hebben, het leuk vinden, aan gewend zijn geraakt, en mensen ook verwachten dat je meedoet. Daarom blijft het vaak bij hypes, als er weer eens berichten komen over wat Facebook allemaal van ons weet en opslaat. En ook nu weer, met het schandaal rondom Cambridge Analytics, is het nog maar de vraag of dat leidt tot massale opzeggingen. De ruim 23.000 mensen die (dinsdag 10 april 9.00u) zeggen dat ze hun account gaan opheffen morgen overtuigen me nog niet in aantal. Dat de actie van Lubach wereldnieuws zou zijn is waarschijnlijk ook niet meer dan een detail in wat er internationaal speelt en vooral wereldnieuws in Nederland.

Maar we hebben wel een keuze

Ondanks dat het geen gemakkelijke keuze is, omdat we er iets mee verliezen, hebben we wel een keuze. Misschien krijgen we er zelfs iets voor terug, blijkt uit experimenten met een digitale detox. Die keuze kost ons alleen wat. En daarom ontwijken we hem liever. Zowel zeggen dat je niet zonder Facebook kan als zeggen dat je dat ‘natuurlijk!’ wel zou kunnen ontkent dát we zonder kunnen én dat het ook iets kost. Maar als je bereid bent de kostprijs te betalen, dan merk je dat je best zonder kan. Of dat dan betekent dat je je Facebook-account inderdaad gaat opzeggen, of dat je hem aanhoudt maakt niet zoveel uit: als je het maar in vrijheid doet.

Vrijheid!

Voor mijn geloof is heel belangrijk dat Jezus ons die vrijheid weer gegeven heeft om te kunnen kiezen voor het goede. En dat heeft hem ook veel gekost, zijn leven. God wilde niet dat we als slaven afhankelijk zouden blijven van wat we doen en laten, maar dat we een vrije keuze kunnen maken voor het goede. Dat kost ons ook wat. Of je nu op Facebook blijft of weggaat, dat kan niet gratis. Niet als je wilt kiezen voor het goede. En het is aan jou en aan mij wat ons dat waard is.

Hoe vrij voel jij je op Facebook?

Deel dit verhaal:
Otto Grevink

Geschreven door:

Thema: Blog
10 april 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief