Carpe Diem

Afgelopen twee weken was John in Frankrijk op vakantie. In Normandië. Daar maakte de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog veel indruk op hem. Hij realiseerde zich dat vrijheid iedere dag geplukt mag worden.

Camper

Met onze gehuurde camper – meer een verbouwde bus – zakten we langzaam af; van Haute-Normandie met het prachtige kiezelstrand van Dieppe, de krijtrotsen en Etrétat, naar Granville in Basse-Normandie. Het was op veel vlakken een nieuwe ervaring voor mij. Voor het eerst van mijn leven in dit deel van Frankrijk, de eerste trip met een camper, en de eerste vakantie met mijn nieuwe liefde en haar zoon. Maar… ik vertrok vol verwachting en vertrouwen.

Trektocht

Het reizen met een camper heeft trekken van een nomadisch bestaan. We bewogen ons van plek naar plek. Iedere dag een nieuwe standplaats. We deden veel indrukken op, maar we hadden weinig tijd om alle indrukken te laten bezinken, noch om ons een plek ‘eigen’ te maken. We wisten geen enkele dag waar we de avond zouden landen, behalve dat we de landingsplaatsen van D-day wilden bezoeken: de stranden waar 73 jaar geleden de bevrijding zo roemrucht was begonnen…

Landing

Zo bezochten we Arromanches. Indrukwekkend. Vooral de documentaire die daar in een special rond theater werd vertoond over de landing en eerste maanden in Normandië maakte diepe indruk op mij. Al die, veelal, jonge mannen die wisten dat ze zouden landen op een strand, maar geen benul hadden van de hel waar ze in terecht zouden komen. Wat waren hun verwachtingen? Hadden zij vertrouwen? Ook zij wisten niet waar ze de volgende dag zouden zijn. Geen eigen plek. Ik dacht terug aan de film Saving Private Ryan waar ik twintig minuten werd ondergedompeld in beelden van die hel. De documentaire in het theater eindigde met zonnige taferelen van nu. Anno 2017. Mensen wandelend over het strand, zittend in de zon, een biertje drinken, fietsen … vrijheid.

Vrijheid

De dag erop bezochten we Omaha Beach. Enerzijds ervoer ik ontluistering. Het was een prachtige dag en het strand zat vol met strandbezoekers, die zich achteloos leken te verpozen rond het monument van de landing. Buiten dat monument herinnerde niets aan die gebeurtenissen van 6 juni 1944. Anderzijds was dit voor mij het ultieme beeld van vrijheid; carpe diem. En zo plukte ik iedere dag van mijn vakantie als een geschenk van dit leven. Al mijn verwachtingen van deze trip zijn uitgekomen. Ik heb genoten. Ik ervaar het als zegen. Ik ben dankbaar, want vrijheid is niet vanzelfsprekend.

Hoe geef jij jouw vrijheid vorm?

5 comments on “Carpe Diem
 1. Avatar Mar schreef:

  Voorgeleefd door mijn (groot)-enmoeder zit het memento mori dat ik niet los kan zien van carpe diem. ik las pas, wat ik zelf ook wel al besef dat je eigenlijk alles waar je geld aan uitgeeft ondersteunt of hierdoor laat zien, jullie doen het ok, ik ondersteun jullie bedrijf, ga zo door. DIt vind ik een heel belangrijk issue, maar dit helemaal zo uitvoeren is wel haast onmogelijk omdat dit allemaal rust op vertrouwen dat je in het bedrijf hebt en dit kan beschaamd worden.Ik ken iemand die zegt die niet gelooft in biologisch en wel in God. Maar dit is beiden een zaak van vertrouwen in het goede..ook ben ik aan het lezen over energie, bij iets waar je je in verdiept zou je je onderdompelen in de energie die erbij hoort, hetzij positief of negatief. Dit zou dan vooral voelbaar zijnvoor de hooggevoeligen. Dus carpe diem, maar ik doe mijn best de memento mori niet te vergeten en stel mezelf soms de vraag, waar zou ik me goed over voelen in mijn leven als ik aan het eind van mijn leven kom. Ik heb de vrijheid te kiezen voor het goede maar dit gaat niet altijd vanzelf..

  • Avatar John Sas schreef:

   Mooi Mar. Momento Mori. Dat gaat over eigenaarschap. Je bewust zijn dat je verantwoording draagt voor datgene dat je doet en laat. Wat dan ook bij mij naar boven komt is ‘Deo Volente.’ Indien wij leven en zo de Heer wil ….

   • Avatar mar schreef:

    wat een mooie taal is dat toch Latijn..heb het nog een blauwe maandag geleerd. Er worden denk ik in de Katholieke Kerk ook niet veel missen meer in gedaan, maar het klinkt zo mooi verheven.
    Accipere quam facere praestat iniuriam, Het is beter onrecht te ondergaan dan te begaan. Vind ik wel één waar ik achter kan staan.

 2. Avatar Dirk schreef:

  Ha John mooi verhaal!

  Hartelijke groet,

  Dirk

  Mooie

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
25 juli 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief