Casting Crowns

John bezocht het concert van Casting Crowns in Ahoy Rotterdam. Samen met zijn beste vriend en 7.000 anderen. Het was bijna dertig jaar geleden dat hij daar een concert bijwoonde. Immers, alle grote bands treden tegenwoordig op in de ZiggoDome, de HMH of de ArenA.

Meer dan een concert alleen

Het was al weer een tijdje geleden dat ik bij een concert was van een ‘christelijke band.’ Er werd gebeden, er stonden bezoekers met hun armen in de lucht. De boodschap was expliciet: je hebt Jezus nodig in je leven, anders mis je de essentie van je leven op aarde. Ik bedacht mij die avond dat ik een aantal vrienden en vriendinnen heb die ik niet mee zou nemen naar een dergelijk concert. Ze zouden zich op zijn minst ongemakkelijk voelen. Wat niet weg nam dat ik het een prima concert vond. Ook de vriend die ik bij mij had vond het tof.  Jarenlang speelde ik met hem in de band van onze kerk. We gingen allebei onze weg. Ik nog steeds met de ‘essentie van het leven,’ hij zonder. Hoewel zijn roots heel duidelijk zijn. Voor onze vriendschap is dat helemaal okay. We houden nog steeds van elkaar.

Praise You in the storm

Het bovenstaande nummer was voor mij het hoogtepunt van het concert. Ik hoorde dit nummer voor het eerst in februari 2016. Toen het duidelijk werd dat mijn vrouw Christine ernstig ziek was en dat haar sterven een kwestie van tijd was. De eerste keren, toen ik dit nummer hoorde, raakte dit mijn diepe kern. Ik huilde er om. Vol mijn rouw en verdriet nemend. God die niet alleen dichtbij is wanneer het ons goed gaat, maar ook op de momenten dat het stormt. Ik die het meest dierbare dat ik had zou gaan verliezen. Voor mij was Hij er bij.

 ‘I’ll praise the Lord who gives and takes away.’

Het nummer raakte mij die avond weer.

Heden

Nu, anno juni 2017, kan ik in dankbaarheid terug zien op het afgelopen jaar èn dankbaar zijn voor mijn leven in het ‘nu.’ Ik geloof, ervaar en ik ben dankbaar. Wanneer het mij goed gaat èn wanneer het stormt in mijn leven. Hij is er bij ….

 

Lukt het jou om te blijven geloven en te ervaren wanneer het in je leven tegen zit? En hoe doe je dit dan wanneer dit lukt?

12 comments on “Casting Crowns
 1. Avatar Mar schreef:

  Voor mij zou het niet uitmaken, maar wat ik me wel afvraag als er een God is hoe kan het dan dat bv onschuldigen zo moeten lijden..er zullen altijd vragen zijn..

  • Avatar John Sas schreef:

   Dag Mar. Dat is een intrigerende vraag die je jezelf stelt. De vraag van het lijden. Waarom? Ik heb daar natuurlijk geen passend antwoord op. Echter, de mens onderscheid zich met een eigen wil. Het lijden ontstaat vaak doordat wij als mensheid maar moeilijk bereidt zijn om te delen. Om de ander net zo lief te hebben als onszelf. Vaak niet in staat onszelf al niet eens lief hebben, laat staan de ander … Daarnaast realiseer ik mij maar al te goed dat ik in het goede deel van de wereld woon. Dat ik te eten heb, een mooie job, een huis om in te wonen, vrienden en dat soort zaken. Daar ben ik dankbaar om. Heb ik dan iets gezegd over lijden? Ik ga alleen over mijn eigen bestaan. Daar heb ik invloed op. Ik heb lief … en heb het te doen met datgeen er op mijn pad komt. De kansen, maar ook de tegenslagen. Daarin neem ik de regie. Ben ik mijn eigen leider ….

   • Avatar Mar schreef:

    John, ik kan je volgen in dit. Dit gaat denk ik niet altijd op, er hoeft maar net chemisch iets niet goed te zitten en een mens is niet meer in staat over zijn sombere bui heen te stappen, heb het zelf pas gezien bij en vriend, een mens staat machteloos..gelukkig kan er soms dan ook weer een oplossing komen..
    Ik dacht meer aan lijden van onschuldige kinderen op wat voor manier dan ook.. hoeveel vrselijks gebeurt er. Las vandaag een passende quote van een psycholoog en die schreef in vrije vertaling dat mensen anderen geweld aandoen omdat ze zich wijs maken dat een ander persoon hun pijn veroorzaakt en daarom het vinden dat die personen hetverdienen gestraft te worden. Lijkt mij wel waar als je erover denkt. Ik las ook een mooi positief verhaal over een man die vriendelijk lachtte en groette als mensen hem uitscholden. Hij liet hun vuilnis bij hun zei hij..is ook een wijze les, ik denk dat ik dit moet oefenen want ik maak zulke dingen wel eens mee en die vuilis blijkt soms moeilijk verteerbaar troep voor mij..gelukkig is het zo..oefening baart kunst

    • Avatar John Sas schreef:

     Zeker Mar. Ik ben blij dat alles okay is met mijn biologische huishouding. Zoals ik al schreef, ik kan alleen maar aangeven hoe het voor mij is. Vanuit mijn eigen perspectief. Ik verkondig geen ‘algemene waarheid,’maar mijn waarheid. Daarnaast staan er veel woorden van Jezus in de Bijbel die mijnvertroosten in elke omstandigheid. Zoals voor mij bij het sterven van mijn vrouw Christine. En ja … het blijft een mysterie. Ik kan God, noch Jezus, noch de Heilige Geest vangen in woorden. Ik kan mij alleen verwonderen …

  • Avatar Kees Neven schreef:

   Hallo Mar, een lastige vraag waarom er lijden toegelaten wordt als er een God is. Ik weet het antwoord ook niet. Wat ik wel ontdekt heb is dat het beter lukt om met deze vraag aan de slag te gaan als je gelooft dat er wel een God is, of als je gelooft dat er geen God is.
   – Als er geen God is heeft hij ook geen deel aan het lijden, kan Hij het lijden niet verlichten of hoop geven om het lijden te doorstaan. Er wordt dan door God ook geen recht gedaan aan lijden. Mensen die lijden betalen daar zelf de prijs voor zonder uitzicht op genoegdoening die voor hen voldoet. Als ik niet in God geloof dan kan ik hem ook niet de schuld geven dat hij niets doet aan het lijden. Ik moet zelf een bron zien te vinden die helpt om kracht te vinden om lijden te doorstaan.
   – Als er wel een God is, dan is Hij erbij in het lijden, mag ik hoop hebben op steun en dat geeft kracht om lijden te doorstaan. Als God echt God is, kunnen er redenen zijn voor het lijden die ik als mens niet begrijp. Dit kan moed geven, er iets iets wat groter is, wat de mens overstijgt en wat grotere redenen heeft dan waar ik als mens ooit bij zal kunnen.En het zal een keer rechtgezet worden.

   Het heeft mij geholpen om een keus tussen deze twee te maken. Hiermee kwam ik los van de tussenvorm: “Als God bestaat, waarom dan? Ik wil het begrijpen!” en zei hiermee dat ik als mens een God wil begrijpen en na wil kunnen rekenen. Tot ik snapte dat God geen God meer zou zijn als hij door mij als een mens te begrijpen zou zijn. Daarom heb ik k heb dit losgelaten. Ik ben een mens en geen god en daar zal ik het mee moeten doen.
   Misschien helpt dit in jouw zoektocht naar een voor jou bevredigend antwoord.

 2. Avatar Marijke Bezemer van Doorne schreef:

  Hoe doe je dit dan wanneer het lukt is jouw vraag. Ik doe het niet het gebeurd. En je wordt stil althans ik als ik het ontdek. Voor mij is het zeker dat God stuurt. Hoe het gebeurd.

  • Avatar John Sas schreef:

   Dag Marijke. Ik ken het gevoel van verwonderd zijn wanneer ik merk dat God zo dichtbij is. Ik heb echter wel de ervaring dat het van mij vraag om mij open te stellen. Wanneer ik mij niet uitstrek, ervaar ik ook niets. Hoe denk jij daar over?

 3. Avatar Irma schreef:

  Ik ben juist blij dat ik weet dat Hij juist in de storm mij niet alleen laat. Als ik dat weten niet had, dan zou het leven pas moeilijk en uitzichtloos zijn. Hoewel het de waaronder niet wegneemt…. Mooie blog trouwens!

  • Avatar Irma schreef:

   Waaroms…. Bedoel ik…

  • Avatar John Sas schreef:

   Dank voor je compliment Irma. Vind ik leuk om te lezen. Bij mijn vrienden die niet geloven zie ik ook veel moed en vertrouwen. Zij doen het anders dan ik. Zij halen ergens anders hun bron. Wel merk ik wanneer dit een bron van liefde is dat er veel kracht uit voort vloeit. Hoe dat dan werkt? Misschien wel omdat God ieder mens zijn levensadem heeft gegeven? Dat hij het op iedereen laat ‘regenen.’ Prediker zegt daar mooie dingen over. En waarom’s? Ik vervang ze in mijn eigen leven door waartoe’s … Dat helpt mij.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
13 juni 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief