”Coldplay steunde me toen mijn vader overleed”

Welke muziek houd jou op de been als je het moeilijk hebt? Martijn vertelt vandaag het verhaal van een 17-jarige jongen die zijn vader verliest, maar op de been gehouden wordt door Coldplay. "Coldplay leek precies te snappen wat ik voelde".

In 2005 bracht Coldplay het nummer ‘Fix you’ uit. Voor mij tot de dag van vandaag het mooiste nummer dat zij geschreven hebben, wat betreft de tekst. Een nummer over hoop en troost als het leven ontzettend moeilijk is.

Soms kun je tegen enorm verdriet, moeite of verlies aanlopen in je leven. Coldplay zet daarvan een aantal voorbeelden op een rij:

  • Je doet alles wat je kan om iets te bereiken, maar het lukt niet.
  • Je bent ontzettend moe, maar door de zorgen kun je niet slapen.
  • Je houdt zielsveel van iemand, maar het gaat voorbij
  • Het verdriet dat je voelt als je iets of iemand verliest die onvervangbaar is. Het leven kan dan zo zinloos lijken. Alsof er geen toekomst meer is.

Het laatste voorbeeld – het verliezen van iemand die je lief is – maakt je verdrietig, verslagen. Tranen stromen langs je gezicht en vragend kijk je naar de hemel: ‘waarom?’

Antwoorden op die vraag, zullen we misschien wel nooit krijgen, maar het refrein belooft wel iets anders:

‘Lichten zullen je naar huis brengen

En jou tot in je botten verlichten

En ik zal proberen om jou weer te herstellen.’

Midden in het verdriet, in alle tranen en moeilijke tijden, belooft God dat hij erbij zal zijn. Hij zal naast je staan en je thuis brengen. Hij zal de tranen van je gezicht afvegen en belooft om de weg van herstel in te slaan.

Telkens als ik dit nummer weer hoor, moet ik denken aan een jongen die ik jaren geleden ontmoette. Hij was 17 toen zijn vader plotseling overleed. Zijn grote voorbeeld was er van de één op de andere dag niet meer. Hij vertelde mij dat die tijd ontzettend zwaar is geweest voor hem: ‘de dagen duurden ontzettend lang en niks was meer leuk of leek zin te hebben. Zonder hem klopte het gewoon niet meer. God snapte ik niet. Maar ik had in die tijd wel dit nummer. Coldplay leek precies te snappen wat ik voelde. Dat nummer is soms het enige geweest wat mij op de been heeft gehouden. Waar ik kracht uit kon halen als alles te zwaar leek. Het heeft me gebracht tot wie ik nu ben.’

Goddank is er muziek!

Welke muziek houdt jou op de been als je het moeilijk hebt?

Fotografie: Sebastien Camelot
Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
30 juni 2015
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief