Common Linnets: “We don’t make the wind blow”

MijnKerk.nl verwelkomt een nieuwe muziekblogger. Jongerenwerker en muziekfanaat Martijn Dekker deelt tweewekelijks popmuziek, waarin hij iets over zichzelf, over het leven en over God ontdekt. Vandaag Common Linnets met 'We don't make the wind blow'.

‘Take me back to understand
And deep inside our hearts know
We don’t make the wind blow’
(Common Linnets)

Als er iets is waar je diep over verwonderd kunt raken, dan is het de natuur. De wereld om ons heen is gevuld met prachtige landschappen, sterrenstelsels, dieren en mensen. En elke dag komt de zon op, vinden vogels hun voedsel en gaan rivieren hun weg: de wereld blijft elke dag weer draaien en dat kan je verwonderen.
In het nummer ‘We don’t make the wind blow’ van de Common Linnets (het duo dat vorig jaar namens Nederland tweede werd op het Eurovisie Songfestival) wordt iets van die verwondering bezongen. In de verschillende coupletten zingen ze over de wind die door het land blaast, het water dat langs eindeloze rivieren gaat, hoe kleine kinderen rondrennen en de sterrenhemel die te zien is bij een open hemel. En iedere keer weer klinkt het refrein: ‘Ik probeer het te begrijpen, maar diep in mijn hart weet ik: wij laten de wind niet waaien.’

En in dat refrein herken ik de bijbelse figuur Job. Hij is een man die ontzettend veel tegenslag meemaakte in zijn leven en na lange tijd boos wordt op God en aan hem vraagt waarom dit gebeurt. En dan komt God en begint hij te spreken (dat kun je lezen in het bijbelboek Job, hoofdstuk 38 tot 41), maar hij geeft Job geen direct antwoord op zijn vragen. Nee, hij laat Job zien hoe hij alles gemaakt heeft en voor alles blijft zorgen. Hij laat zien hoe oneindig machtig hij is en dat hij ervoor zorgt dat de wind waait, terwijl geen enkel mens dat kan. Als Job dat alles heeft gehoord, wordt hij stil. Dan pas begrijpt hij het en landt het in zijn hart: uiteindelijk is God de enige die de wind laat waaien.

Hij heeft het in de hand.

Fotografie: The Common Linnets | Explore Tomodo89’s photos on Flickr. To… | Flickr – Photo Sharing – Tom O’DonoghueBy: Tom O’Donoghue. Bijgesneden naar: 1250 bij 500 px.