CV van mislukkingen

Het lijkt niet zo’n goed plan als je goed voor de dag wilt komen: een CV maken met een opsomming van je grootste fouten. Toch kan het je zomaar onverwacht veel opleveren.

Een flinke lijst

Vorige week las ik een bericht over Johannes Haushofer, een Amerikaanse hoogleraar psychologie die een overzicht heeft gemaakt van al zijn mislukkingen. Artikelen die niet gepubliceerd werden, sollicitaties waar hij geen schijn van kans maakte, prijzen waar hij naast greep, het is een flinke lijst.

Hij besluit zijn lijst met een mislukking die hij pas later toevoegde: “2016: Dit verdraaide CV van mislukkingen heeft nu al veel meer aandacht gekregen dan mijn complete academische werk tot nu toe.” Gek eigenlijk, dat we het zo bijzonder vinden als mensen laten zien waar ze niet goed in zijn, of waar ze fouten hebben gemaakt.

Wat koop je ervoor?

Het bericht deed me denken aan een uitspraak die Paulus doet in een van zijn brieven. Paulus had het niet altijd makkelijk. Hij schrijft dat hij wordt gekweld. Of dat iets lichamelijks was of iets psychisch, dat weten we niet precies. In ieder geval had hij God al meerdere keren gevraagd om zijn last van hem weg te nemen, maar God antwoordde:

“Je hebt niet meer dan mijn genade nodig, want kracht wordt zichtbaar in zwakheid.”
(1 Korintiërs 12:9, NBV)

Daar ben je mooi klaar mee, denk ik dan soms. Je mag God overal om vragen, maar uiteindelijk blijf je gewoon zitten met je zwakheden en je mislukkingen. Mooi hoor, die genade en zo, maar wat koop je ervoor?

Trots op je zwakheden

Heel veel, zo blijkt. Paulus gaat namelijk verder: hij legt uit dat hij er nu juist trots op is dat hij zwakheden heeft, want daardoor kan pas echt zichtbaar worden waar zijn kracht vandaan komt. Niet uit zichzelf, maar uit Jezus Christus. Zijn conclusie liegt er niet om:

“Juist doordat ik zwak ben, ben ik sterk!”
(1 Korintiërs 12:10, BGT)

Ik weet niet waar meneer Haushofer zijn kracht vandaan haalt. In ieder geval heeft ook hij ontdekt dat je juist in je zwakheden en je mislukkingen heel sterk kan zijn. Hij heeft misschien wel mensen geïnspireerd om ook hun zwakke kant er gewoon maar te laten zijn. Open en bloot. Dat vind ik sterk.

Foto: Sebastien Wiertz

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
9 mei 2016
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief