Dag grijze dag

Het leven kent seizoenen. Sommige dagen zijn gewoon grijs en grauw. De lente lijkt ver weg. Op zo'n grijze dag blijft John het liefste in bed liggen. Maar de hond wil naar buiten.

Nog geen lente

Toen ik vanmorgen opstond was de wereld grijs en grauw. Het regende. Niet zo’n lekkere plensbui, maar zo’n vies miezertje. Regen die zelfs door je regenpak heen komt. Ik had de neiging om weer terug te stappen in bed. Mijn dekbed over mij heen te trekken en ‘gewoon’ even afwezig te zijn. Even niet te hoeven zijn met de grauwe gedachten die er ook bij mij zijn. Nee, het is nog geen lente …

Grijs

En toch … mijn hond moet weer naar buiten. Vanmiddag en vanavond ben ik niet thuis omdat ik aan het werk ben. Dan is hij alleen. Alleen….. Dat woord klinkt door in mijn hoofd. Het is vandaag 70 dagen geleden dan mijn vrouw Christine is overleden. Ik doe het goed. Ik ben stevig en pak mijn leven op. Er zijn veel vrienden en vriendinnen, ik doe leuke dingen en … ja … ik voel ook gemis. Maar ook een zekere opluchting, want wat was 2016 een intens jaar voor mij. Het bestaan van zorgen voor, zorgen met en zorgen hebben over. Die zorgen zijn voorbij. Ik weet dat Christine op een goede plek is en ik ga ‘gewoon lekker.’ Maar toch gaat het anders dan ik dacht. Het blijkt dat ik niet ‘gewoon’ vrij en blij kan leven. Er is altijd wel ‘gedoe.’ Dingen die niet zo lopen als ik had gedacht of had gewild. Een vriendin noemde mij deze week ‘berekenend.’ Dat klonk in eerste instantie wat negatief voor mij. Ze bedoelde dit echter niet negatief. Ze bedoelde dat ik mijn kansen inschat in het leven en van daaruit mijn keuzes maak. Ik noem dit zelf ‘regie voeren’ over mijn leven. Eigenaar zijn van mijn leven. Het dragen van mijn eigen verantwoordelijkheid. Maar ook dit maakt geen blijvende lente. Mijn leven kent seizoenen. En grijs is ook onderdeel van mijn leven.

Ik kies het leven

Het is iedere keer weer een uitdaging voor mij om bij het ongemakkelijke, het grijze van het leven te zijn. Het verdrietige van gemis te voelen, boos te zijn wanneer ik het gevoel heb dat iemand mij oneerlijk behandelt, bang te zijn om het ‘niet goed te doen’ en daardoor de liefde van anderen te verspelen. Maar daarnaast ook blij te zijn met alle zegeningen die ik ontvang. Het is een kunst om te blijven weten dat het straks toch echt lente wordt. Het lijkt veel makkelijker om ‘lekker boos’ te blijven op een ander. Of terug te stappen in bed en het leven buiten te sluiten. Of om te stoppen met het sluiten van vriendschappen omdat vriendschappen de neiging hebben om stuk te gaan. Ik kies ervoor om het leven vol te nemen. Met alle risico’s die daar aan vast zitten.

Niet alleen

Ik vind het niet makkelijk om zo in het leven te staan. Ik heb anderen nodig om hierover te kunnen praten. Ik heb anderen nodig om mij af en toe goede moed te geven. Ik denk dat wij allemaal iemand nodig hebben om de dingen van het leven te delen. De regen èn de zonneschijn. Hoe denk jij daarover?

foto: John Sas
4 comments on “Dag grijze dag
 1. Avatar Marrit van Luxemburg schreef:

  Goed verwoord, John! Herkenbaar ook, al is mijn grijs en grauw anders dan het jouwe.

  • Avatar Linda schreef:

   Ook ik herken het wel….t kost bergen energie, maar je doet het en gaat er voor…

   De foto is van de kerk van Simonshaven! Mooi, tussen de weilanden in de ruimte!

   • Avatar John Sas schreef:

    Hi Linda, ja, goed gespot. Tussen Spijkenisse en Simonshaven. Christine is ook begraven in de graftuin van het witte kerkje. En wat de bergen energie betreft … wanneer het mij lukt om ‘daar’ te zijn, levert het mij ook bergen energie op. Het lijkt een tegenstrijdigheid ….. 🙂

  • Avatar John schreef:

   Het is altijd weer zoeken naar de juiste woorden Marrit. En dan nog … hoe kunnen we het gevoel vangen dat zo meerlagig en complex is? In een blog dat maar een deel van de werkelijkheid is? Het is een kunst van woorden. Net als leven een levenskunst is 🙂 Ja onze grijsheid en grauwheid verschilt. Net als ons licht en zonneschijn. Vanuit vergelijkbare behoeften: liefhebben en van gehouden worden …

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
21 februari 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief