Ben jij dankbaar voor alledaagse dingen?  

‘Zoek het echte leven waar het te vinden is: recht voor je neus.’ Dit staat op de cover van het boek Duizendmaal Dank. Elke dag schreef Ann Voskamp op waar ze dankbaar voor was.
Dat waren niet per se grote dingen, maar juist heel kleine. De kleuren in de belletjes van het afwaswater bijvoorbeeld. De gewone dingen van het leven – waar we vaak allang niet meer naar kijken. Waar we geen oog meer voor hebben. Totdat we focussen op het vinden van die schoonheid in ons alledaagse bestaan. Dán pas ontdek je dat uitzicht dat je elke dag hebt.

Wij kunnen er nóg wel een paar opnoemen. Bruine bladeren, een voorbode op de winter. De tijd van afbraak die er moet zijn voordat de lente weer kan aanbreken. Een kop chocolademelk (met slagroom). Blozende wangen na een lange wandeling. De geur van een nieuw boek of van verse koffie.

Krachtig en ontroerend

Ann Voskamp schreef haar boek ermee vol en legt op een sterke en ontroerende manier uit waarom ze koos voor een jaar van dankbaarheid. De dood van haar kleine zusje (ze werd overreden door een landbouwtractor) zette haar leven, dat van haar moeder en hun hele gezin op z’n kop. Ze snakt ernaar om in haar drukke gezinsleven stil te staan bij alledaagse schoonheid.
Het is het hartverscheurende dat haar verhaal over dankbaarheid zo krachtig maakt.

De waarde van dankbaarheid

Hoofdstuk 5 van Duizendmaal Dank begint Ann Voskamp met de vraag: wat mag dat dan wel wezen: genade? Vervolgens citeert ze Johannes van Avila. Die zegt: ‘Eén daad van dankzegging als alles bij ons misgaat, is meer waard dan duizend dankzeggingen als alles ons voor de wind gaat.” Een pittige doordenker.

Wat doet deze uitspraak met jou?

Op www.duizendmaaldank.nl lees je meer.

Deel dit verhaal:
Gastblogger

Geschreven door:

Thema: Blog
28 oktober 2017
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief