De andere kerk: je eigen sportteam

Het is voor mij bijna een religieuze ervaring: volleyballen. Niet zozeer om de sport zelf (op televisie zap ik zelfs weg van volleybalwedstrijden) maar vooral om het team.

Buiten de kerk zijn er nauwelijks plekken waar je zoveel uiteenlopende mensen bij elkaar vindt als in een sportteam. Een inkijkje in mijn eigen team: een fietsenmaker, een vrachtwagenchauffeur, een logistiek planner, een bouwvakker, iemand die iets met geluidsgolven doet én dus een dominee. Waar vind je dat nog?

Vrienden voor het leven

Vijf jaar lang zat ik op tennis. Maar als je dan verliest kun je alleen jezelf de schuld geven. Dat moet anders, dacht ik, en in het daaropvolgende volleybalteam kreeg ik vrienden voor het leven én een stevig “netwerk” binnen mijn dorp.

Je bent gekend

In een team word je gemist als je er niet bent. Je leert om te gaan en te luisteren naar verschillende opvattingen én wordt dus socialer. Kortom: je bent gekend. Daar gaat het me om. Kom daar maar eens om in de sportschool waar je lekker solistisch met oordopjes in op een loopband naar Goede Tijden Slechte Tijden staat te kijken. En mocht ik de bal onverhoopt eens helemaal verkeerd raken, dan kan ik altijd nog een teammaat de schuld geven.

Waar kom jij het echte teamgevoel nog tegen?

Een reactie op “De andere kerk: je eigen sportteam
  1. Avatar Hilde schreef:

Bij onze operette vereniging. Je deelt lief en leed en maakt samen een voorstelling. Iedereen is even belangrijk. Niemand kan gemist worden. Degene die de requisiten aangeeft. De decorbouwer. De grime. De koorzanger, en de solist. de dirigent en de violist. Het is net een lichaam waar iedereen een deel van is. De ene een teen, de ander een hoofd. Maar zonder elkaar gaat het niet. Als alles samenkomt op het toneel is het iedere keer weer een wonder van samenwerking.