MENUMENU

De boze menigte

Een menigte mannen komt aanlopen. Ze zijn opgewonden en boos. Ze hebben iemand betrapt op een overtreding van de wet. Ze willen deze mens verwijderen. Voorgoed. Weg ermee…

De mens is een vrouw. Ze was niet alleen toen ze de wet overtrad, maar de tweede was een man. En het zijn mannen die haar nu weg willen hebben.

De ander moet weg

Toen de menigte bij Jezus kwam zeiden ze: ‘… deze vrouw is op heterdaad betrapt toen ze overspel pleegde. Mozes draagt ons in de wet op zulke vrouwen te stenigen. Wat vindt u daarvan?’ (Johannes 8:4-5).

Ze willen Jezus hiermee op de proef stellen. Eens zien of hij iemand die ‘op heterdaad’ is betrapt nog vrij wil spreken. Hoe ver kun je gaan met vergeving? Eens zien of hij de wet soms wil afschaffen. Is dat dan wat je wilt?

Maar stiekem passen ze de wet alleen toe op ‘de ander’, namelijk ‘de vrouw’. Dat is wel zo veilig. Het is niet deze ene vrouw: het zijn de vrouwen die het hebben gedaan. De anderen.

Het lijkt of Jezus schrikt van de haat van de menigte. Of hij er bedroefd van wordt. Hij zwijgt en bukt, schrijft met zijn vinger iets in het zand. En als ze aandringen geeft hij toe: wie zonder zonde is mag de eerste steen gooien.

Wie zonder zonde is. Wie zonder zonde is. Wie ….

Niet veroordelen

Ze druipen af, een voor een. Jezus kijkt op. ‘Heeft niemand u veroordeeld?’ ‘Niemand, heer,’ zei ze. ‘Ik veroordeel u ook niet,’ zei Jezus. ‘Ga naar huis, en zondig vanaf nu niet meer.’ (Johannes 8:10-11)

Een menigte mensen scandeert. Minder, minder. Het gaat al lang niet meer over wat iemand heeft gedaan. En of we goede woorden en gebaren hebben om iemand de weg te wijzen in het leven. De vraag of we het geduld en de liefde kunnen opbrengen om ons met elkaar te verzoenen, wordt niet meer gesteld. Ze komen niet met een enkel mens aanzetten, maar een hele groep moet weg.

Of mensen in de menigte misschien zelf ook schuldig zijn wordt niet overwogen. Ze hebben iemand gevonden die anders is. Het is genoeg te weten waar iemand vandaan komt. Niet ‘een van ons’? Kan niet deugen, weg ermee.

Dan hoeven we het over onze eigen fouten niet meer te hebben. Zij hebben het gedaan.

Sterke leider…

Wie stelt de menigte de vraag: Wie van jullie is zonder zonde? Denk je nu echt dat de zonde alleen bij de mensen is, die volgens jouw definitie ‘anders’ zijn. Denk nog eens na over je eigen leven.

Jezus is in mijn ogen een sterk leider. Hij is in staat mensen kritisch naar zichzelf te laten kijken. Zelfs een boze menigte. Dat vergt veel meer moed dan het zoeken van een zondebok.

Zo ontstaat ook ruimte om het nog eens over die concrete overtreding te hebben. Gewoon voor wat het is: een fout. Geen reden om ‘verwijderd’ te worden. Wel aanleiding voor goed advies, een aansporing om het beter te doen. Een aansporing die ons allemaal aangaat. Want wie is zonder…?

 

Foto: Christopher Holden, ‘Angry Mob’ (on Flickr)

 

Reageren

Reacties

Deel dit verhaal:
MijnKerk.nl

Geschreven door:

Zoeken:

Populaire berichten

Kaarsjes:
Bekijk meer kaarsjes
Steek zelf een kaarsje aan
Kaars