De doop: kopje-onder gaan en weer bovenkomen

De baby was een maand of vijf en de doopjurk paste nog maar net. Ik zat in de kerk een paar rijen achter haar. Ze werd door haar vader rechtop gehouden en keek over zijn schouder vrolijk en zelfbewust rond, alsof ze de hele wereld vriendelijk wilde toelachen en geruststellen.

Dat veranderde op het moment van de doop. Haar vader hield haar horizontaal bij de schaal met doopwater. Van een afstand leek ze weer een pasgeborene. Toen ze de eerste druppels op haar voorhoofd voelde, draaide ze beduusd haar hoofdje weg. Even later begon ze hard te huilen. Eerst verontwaardigd, toen zielig en reddeloos. Na de doop duwde ze zich tegen de schouder van haar vader en liet ze zich door hem troosten.

Elk mens is kwetsbaar

Deze ervaring vertelt veel over een mens en over het mooie van de doop. We kunnen zelfbewust en vrolijk door de wereld gaan, toch is elk mens kwetsbaar. Er kan je van alles overkomen en je kunt jezelf in de nesten werken. In de bijbelse taal sta je dan ´bij het water´. In de Bijbel staat water vaak voor dreiging en dood. Als je daarin kopje-onder gaat, komt het niet zomaar goed.

Het komt goed

Christenen geloven dat het goed kan komen als God je helpt. Zo gaat het volk van God door de Rode Zee heen om aan de Egyptische soldaten te ontkomen. Ze kunnen door het water heen, door de dreiging, op weg naar het beloofde land (Exodus 12-15). In de weg die Jezus gaat, zien we het nog scherper. Hij gaat ten onder. Hij sterft, maar we geloven dat hij weer opstaat in een nieuw leven.

Door het water van de dood

In de kerk is de doop voor ´door het water van de dood´ heen gaan. Ondergaan en samen met Jezus weer opstaan en leven. Je kunt gedoopt worden als je volwassen bent, als begin van je bewuste weg achter Jezus aan. En ouders kunnen ervoor kiezen hun kind te laten dopen, omdat zij geloven dat Jezus ook hun kind door het water draagt. Dopen kan door letterlijk kopje-onder te gaan, of alleen het voorhoofd te besprenkelen. Dominees kunnen je er meer over vertellen. Hoe het ook gaat: het water vertelt van een nieuw begin. Je naam wordt in één adem genoemd met die van God. Je kunt bij hem horen, wat er ook gebeurt. (NvV)

Bron: Stukjes & Beetjes, onder redactie van Marloes Meijer
De Bijbel is voor steeds meer mensen een gesloten boek. Evenals het christelijk geloof trouwens. Maar als je nieuwsgierig bent naar het christelijk geloof, waar begin je dan? Net als judo, gamen of yoga heeft geloven een eigen taal en spelregels, die je niet gelijk begrijpt. Dit boek vertelt bij stukjes en beetjes iets over geloven en geeft uitleg. Over hoe je over God zou kunnen denken en Hem kunt ervaren, maar ook over bijvoorbeeld de christelijke feestdagen.