De doopjurk

Doopjurk of dooppakje?

Eva opent de doos en streelt zachtjes het zijdepapier voor ze het openvouwt. Dan gaat ze toch verder. Er komt een oude doopjurk tevoorschijn. Een beetje vergeeld en diep van binnen valt het haar een beetje tegen hoe de jurk eruitziet. Zou ze dan toch…

Haar vriendin heeft een leuk dooppakje. Een schattig wit jurkje met broekje en een piepklein mutsje met kantjes en bandjes. Zou dat niet veel leuker staan dan deze oude vergeelde doopjurk? En trouwens, wordt er nog wel een doopjurk gedragen? Zo plechtig is dopen tenslotte niet meer. Eva mijmert verder.

Doopfeest

Een echt doopfeest gaat het worden. Met taart en champagne. Ze heeft alle familie en vrienden uitgenodigd en Bram heeft een aantal statafels geregeld. Ja het wordt een echt feest. Natuurlijk hebben ze op de uitnodiging gezet dat iedereen in de kerk welkom is. Er is oppas en voor de kinderen is er in een aparte ruimte kinderdienst. Ze is benieuwd wie er in de kerk zullen zijn. Leuk als er veel kinderen bij zijn, leuk voor haar eigen kinderen, want niet alleen is ze de moeder van de kleine Anouk, nee Eline, Orinda en Arjan zijn er ook nog. Kinderen uit haar vorig huwelijk dat eindigde met de dood van Chris. Ze heeft nieuw geluk gevonden, hertrouwde vorig jaar en zo is Anouk hun echte liefdesbaby.

Echt Feest!

Nog even twijfelt ze en dan weet Eva het: het wordt de doopjurk. Weliswaar is die oud en vergeeld, maar met haar kleine Anouk erin, zal het een feestelijk plaatje zijn. Oud, maar met liefde gemaakt, ooit, door een moeder of een oma. En met liefde zal Eva ook Anouk de oude verhalen vertellen. Want dat is toch de bedoeling van de doop. Als moeder mag zij de verhalen van Jezus doorgeven aan haar kinderen en wat is het dan mooi als Anouk net als de andere kinderen uit haar familie in de oude doopjurk straks de zegen mee krijgt. Dan is het pas echt feest!

Een reactie op “De doopjurk
  1. Thessa schreef:

Het was ook mijn beslissing… twijfels had ik zéker niet. Mijn moeder heeft 40 jaar geleden zelf een doopjurk gemaakt uit haar trouwjurk. Mijn broertjes en ikzelf zijn er in gedoopt, 30 jaar later ook mijn zoon Niek en 33 jaar later onze dochter Isa. Een bijzonder feest met een bijzondere doopjurk.