De hond mag mee naar de kerk!

Op zondag 4 oktober 2015 vindt er een Dierendagviering plaats in de Oosterkerk in Haarlem. De kerkdienst zal in het teken staan van (huis)dieren. Iedereen is dan ook van harte welkom met zijn of haar huisdier.

De Dierendagviering is een initiatief van internetkerk MijnKerk.nl, een pioniersplek van de Protestantse Kerk. Voor de bezoekers van internetkerk MijnKerk.nl blijken huisdieren namelijk een bron van troost en levensvreugde te zijn en zij zullen daar vast niet de enigen in zijn. Daarom organiseerde Internetkerk MijnKerk.nl vorig jaar de eerste Dierendagviering bij Arnhem.

Dit jaar stelt de Oosterkerk in Haarlem haar deuren open voor bezoekers en hun huisdieren. Internetdominee Fred Omvlee en kerkelijk werker Angeliek Knol zullen de Dierendagviering leiden. Vanaf 10.00 uur zijn bezoekers en hun huisdieren welkom voor een kopje koffie en een kluif. Om 10.30 begint het inhoudelijke deel, een kerkdienst waarin wordt stil gestaan bij het belang van mens en dier. Het wordt een vriendelijke viering met muziek en zang, een tekst uit de Bijbel en een zegen en iedereen krijgt een kaarsje om aan te steken. Er zal worden gecollecteerd voor een goed Dierendoel. Er wordt gezorgd voor de nodige drinkbakken, katten/hondenbrokjes en poepzakjes. Na afloop van de Dierendagviering is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten onder het genot van koffie, thee of een glaasje wijn. Toegang is gratis.

Wat staat er in de Bijbel over dieren?

Dominee Fred Omvlee: “Hoe zou God tegen huisdieren aankijken? In de Bijbel komen weinig huisdieren voor. Wel leefde de mens met dieren, om van te leven. Maar God zegt wel in het beroemde verhaal van Noach dat hij óók een belofte doet aan de dieren: ‘Hierbij sluit ik een verbond met jullie en met je nakomelingen, en met alle levende wezens die bij jullie zijn: vogels, vee en wilde dieren, met alles wat uit de ark is gekomen, alle dieren op aarde” (Genesis 9, vers 9) En in de Psalmen staat: ‘Heer, u bent de redder van mens en dier’. (Psalm 36, vers 7). Dieren en mensen zijn onderdeel van dezelfde schepping, van heel de natuur. We kunnen niet zonder elkaar. Huisdieren horen erbij. We worden er blij van.”

Adres Oosterkerk: Zomerkade 165 2032 WC Haarlem site: www.oosterkerkhaarlem.nl