De ijdelheid van een onderwatertaart met kleurige zeedieren

Kijk jij ook graag programma’s als Heel Holland Bakt? Waar een aantal ‘amateurbakkers’ prachtige creaties maken, die ook nog eens verrukkuluk smaken? Ik vind het prachtige televisie. Op Netflix vond ik een waardige opvolger voor het niet-HHB-seizoen: Zumbo’s Just Deserts, waarin een groep van twaalf amateurs elke week prachtige toetjes maakt in een Willy Wonka meets Alice in Wonderland-achtige setting. De meest geweldige creaties komen voorbij. Het ziet er allemaal prachtig uit. Het draait natuurlijk om de smaak, maar het oog wil oog wat, en zo kwamen er al op elkaar balancerende chocoladebollen voorbij, een onderwatertaart met kleurige zeedieren en een smeltende hoed met daarin een ijsje. Allemaal práchtig!

IJdelheid als schone schijn

Ik hou ook van bakken en kan echt wel een paar lekkere taarten op tafel krijgen, maar het ziet er meestal niet direct flitsend uit. Ik heb er gewoon de skills en het geduld niet voor om een taart zo prachtig te decoreren. Als mijn moeder vroeger gekookt of gebakken had, en het zag er niet zo mooi uit, verontschuldigde ze zich daarvoor, waarop mijn vader vervolgens zei: ‘Ach, het kan ook niet heel naar binnen.’ Zo leerde ik dat ijdelheid wat betreft mijn kookkunsten zonde van mijn tijd was, schone schijn, eten moet vooral lekker smaken. Maar toch, als ik dan de creaties zie van deze bakkers, dan zou ik wel willen dat ik dat ook kon.

Niet voor iedereen weggelegd

Gelukkig is er nu een nieuwe Netflix-hit. Ik werd erop gewezen door een Heel Holland Bakt fan: Nailed it! In dit ietwat satirische programma komen steeds drie kandidaten die de opdracht krijgen om prachtige taarten of cupcakes na te maken. Ook dit zijn enthousiaste amateurbakkers, maar dan van het niveau down-to-earth. De meeste baksels lijken alleen in de verte op het origineel. Ze hangen scheef, de kleuren zijn net verkeerd of de decoraties lijken op mijn kleikunst uit groep 2. Degene die het best presteert, wint een geldprijs. Hoewel het er meestal niet zo denderend uitziet, is de smaak vaak prima. Ik heb er smakelijk om gelachen. En ik realiseerde me dat het niet voor iedere sterveling is weggelegd om zulke prachtige dingen te maken.

Goedmakertje

IJdelheid is een gevaarlijke karaktertrek. Als je alles over hebt voor het perfecte plaatje lijkt dat soms een goedmakertje te zijn voor onzekerheid of onkunde. Als je streeft naar de perfecte taart, maar hij smaakt naar niks, dan sla je de plank mis.

Natuurlijk wil ik het liefst een verbazingwekkende bakkunst ten tafel spreiden, maar – in alle eerlijkheid – veel mensen die ik ken maak je al blij met een gewone punt appeltaart…  

Deel dit verhaal:
Geesje Jaakke-den Toonder

Geschreven door:

Thema: Blog
19 maart 2018
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Krijg wekelijks inspiratie en praktische tips over geloof in je dagelijks leven in je mailbox.
Wij zullen je gegevens niet aan derden doorgeven.
Nieuwsbrief